Topp 5 sporter i Sverige för utövare och bettare

| |

När det kommer till att såväl utöva sport som att ha ett intresse i ämnet råder det ingen tvekan om att Sverige är ett riktigt sportland. Inte minst när man ser till årets vinter-OS, där svenskarna hamnade på en 6:e plats i listan över flest vunna medaljer. Men vilka sporter är egentligen de mest populära i vårt avlånga land för såväl utövare och de som önskar betta? Vi listar de 5 främsta.

Fotboll

Det kommer nog inte som någon överraskning att just fotbollen tar förstaplatsen på listan. Denna sport har strax över 600 000 aktiva utövare, men vad är det som gör den så populär? En förklaring kan vara de relativt enkla spelreglerna, samt att sporten kan utövas i alla olika åldrar – från att man lär sig springa till sent in i pensionärsåldern.

Fotboll har även länge varit en enormt populär sport inom bettingindustrin. Idag finns det mängder av sajter online, bland annat casino minsta insättning 10 kr, som erbjuder stora utbud av odds att spela på dagligen. Oavsett om det rör sig om nationella eller internationella matcher finns det garanterat något för alla.

Golf

Strax efter fotboll hamnar golfen på en andraplats i listan med sina cirka 540 000 utövare. Sporten generar stora summor pengar vid tävlingar och evenemang, vilket kanske inte är så konstigt då det runt om i landet bokas miljontals rundor varje sommar, och det kan hända att antalet utövare är aningen fler under de soligaste månaderna.

I Svenska Golfförbundets rapport ser man att antalet medlemmar ökat, samt att ökningen skett bland såväl kvinnliga spelare som juniorer och yngre seniorer. Jämför man även hur utvecklingen sett ut under pandemiåren 2020–2021 har det totala antalet medlemskap ökat med hela 15% jämfört med innan pandemin. Även antalet individuella spelare (utan medlemskap) visade sig öka i jämn takt och landade på 13% fler än under 2019.

Friidrott

Denna mångfasetterade sport, med legendarer som Patrik Sjöberg, Stefan Holm och Kajsa Bergqvist, har strax under en halv miljon utövare. Även om vissa menar på att siffrorna dalat, visade Kalmar län under fjolåret motsatsen där antalet ungdomar som vill utöva sporten ökat. Anledningen tror sig många vara de framgångar som svenska landslaget hade under sommar-OS.

Gymnastik

Liksom friidrotten har även gymnastiken flertalet undergrenar som lockar såväl yngre som rutinerade motionärer. Totalt sett är det strax över 250 000 personer som utövar gymnastik i Sverige, men siffran gäller inte enbart de på elitnivå utan inkluderar även de som gör det på sin fritid. Främst är det kvinnor som utför sporten och det finns totalt 1 100 föreningar runt om i landet som både arbetar med elitidrottare och nybörjare.

Innebandy

Den sista sporten på vår lista är klassikern innebandy. Den förlorar 4:e platsen med en marginal på endast 10 000 utövare och ligger därför tätt bakom gymnastiken som en av de mest populära sporterna i Sverige.

Sporten fick sig ett rejält genomslag under 60-talet, men lockar till sig många utövare även idag. Anledningen är troligtvis innebandyns enkelhet samt att utrustningen inte kräver någon överdriven budget till skillnad från exempelvis golf. 

Oavsett vilken av sporterna man själv tycker om eller själv utövar utvecklas den oftast en livsstil och det är inte sällan som sporterna även har en stor roll i mångas personliga och sociala liv.

Föregående

Betting utan svensk licens – hur fungerar det?

Europas största fotbollsarenor

Nästa

Lämna en kommentar