Världens bästa höjdhoppare genom tiderna – herrar

| |

Världens bästa höjdhoppare – När det kommer till höjdhopp för herrar är 2,40 meter den så kallade magiska gränsen. Det finns dessutom endast 17 stycken höjdhoppare som klarat att hoppa över denna höjden. Två av dessa är svenskar. Här har vi valt att lista de flesta av dessa höjdhoppare, trots att många har samma personrekord. De med samma rekord valde vi att lista i ordning om vem som tog rekordet först.

7. Hollis Conway

På sjunde plats kommer en före detta amerikansk höjdhoppare med ett personrekord på 2,40 meter vilket han tog år 1991. Han har bland annat tagit hem två OS-medaljer, en VM-medalj och två VM-medaljer inomhus. Conway delar dessutom sjunde plats med Charles Austin som är en annan amerikansk höjdhoppare som även hoppade sitt personrekord på 2,40 år 1991.

6. Sorin Matei

På sjätte plats kommer den rumänska höjdhopparen Sorin Matei. Han föddes år 1963 och tog sitt personrekord på 2,40 meter år 1990. Under karriären kammade han hem två EM-medaljer i höjdhopp inomhus. År 1988 tog han hem en bronsmedalj och år 1992 en silvermedalj. Men trots att han är en av de bästa när det kommer till höjdhopp inomhus lyckades han inte med samma höjder när det kom till höjdhopp utomhus.

5. Rudolf Povarnitsyn

På femte plats kommer Rudolf Povarnitsyn med ett personrekord på 2,40 meter. Detta rekord tog han år 1985 och blev därmed den allra första höjdhopparen till att klara av den här höjden. Han höll dock endast rekordet i en månad då Igor Paklin hoppade 2,41 meter. Povarnitsyn representerade Sovjetunionen och senare Ukraina. Trots att han är en av de som klarat höjden på 2,40 meter har han endast kammat hem en medalj, en OS-brons.

4. Igor Paklin

På fjärde plats kommer höjdhopparen Igor Paklin som först representerade Sovjetunionen och lite senare i karriären representerade han Kirgizistan. Personrekordet på 2,41 meter tog han år 1985 och det låg som världsrekord fram till 1987 då Patrik Sjöberg hoppade en enda centimeter högre. Trots att han är en av de bästa höjdhoppare genom tiderna har han inte lyckats ta hem någon OS-medalj. Dock har han silver i VM och ett guld i EM.

3. Patrik Sjöberg

På tredje plats kommer en svensk höjdhoppare, Patrik Sjöberg. Förutom att han är den tredje bästa i världen är han dessutom den allra bästa i Sverige. Han hoppade nämligen en höjd på 2.42 meter år 1987. Detta skedde i Stockholm och han hade ett världsrekord i höjdhopp inomhus sedan tidigare. Under sin karriär som höjdhoppare har han tagit hem tre OS-medaljer, två i silver och ett i brons. Egentligen delar Patrik Sjöberg tredje plats med tre andra höjdhoppare vars rekord också ligger på 2,42 meter, Carlo Thränhardt, Ivan Ukhov och Bohdan Bondarenko. Carlo tog rekordet år 1988, Ivan och Bohdan tog sina rekord år 2014.

2. Mutaz Essa Barshim

På andra plats kommer Mutaz Essa Barshim från Qatar. År 2014 tog han sitt personbästa, han hoppade då en höjd på 2,43 meter. Det gjorde honom till höjdhopparen som hoppat den näst högsta höjden genom tiderna. Under sin karriär har han tagit hem bland annat ett OS-guld, två OS-silver samt två VM-guld och ett VM-silver.

1. Javier Sotomayor

Den bästa höjdhopparen genom tiderna är Javier Sotomayor från Kuba. Han satte ett rekord på 2,54 meter år 1993. Men trots rekordet hade han redan titeln som den bästa höjdhopparen vilket han tog två år tidigare. Javier Sotomayor håller dessutom platsen för den näst högsta och tredje högsta hoppet. Han tog OS-guld år 1992 och ett OS-silver år 2000. Dessutom har han kammat hem fyra VM-medaljer, varav två i Guld och två i Silver.

Föregående

Bäst betalda sporterna i världen

Bästa fotbollsspelaren 2021

Nästa

Lämna en kommentar