Europas största fotbollsarenor

| |

Europas största fotbollsarenor – Magnifik, spännande, häpnadsväckande och uppiggande är endast några ord vi kan använda för att beskriva några av de största fotbollsarenor i Europa. Men för att verkligen kunna uppleva arenornas magnifik måste du först besöka dessa. Det är en sak att läsa om de stora arenorna och en helt annat att kliva in i dem och se själv.

En fotbollsarena går att beskriva som fotbollsklubbarnas deras anhängares hem. Trots att de flest arenor är väldigt imponerande finns det några som sticker ut i mängden. Här har vi valt att ta en titt på vilka de största fotbollsarenorna är i Europa.

9. Atatürk Olympic Stadium

Atatürk Olympic Stadium är en fotbollsarena som ligger i Istanbul, Turkiet. Den sägs ha över 79 000 platser tillgängliga, men precis som andra arenor vi nämner i listan är kapaciteten för Atatürk Olympic Stadium inte helt tydlig. Denna arena började byggas på slutet av 1990-talet och blev invigd år 2002.

8. Luzhniki Stadium

På åttonde plats kommer Luzhniki Stadium och den finner man i Moskva, Ryssland. Arenan blev färdigbyggd på mitten av 1950-talet och den har en kapacitet på över 80 000, det är lite oklart exakt hur många fans som får plats i arenan. Olika hemsidor säger nämligen olika saker.

7. Santiago Bernabéu Stadium

Santiago Bernabéu Stadium är fotbollsarenan som kommer på sjunde plats. Den ligger i Madrid, Spanien och har en kapacitet på 81 044 åskådare. Arenan blev färdig år 1947 och är hemmaplan till Real Madrid. År 2003 blev denna arena framröstad till en av de finaste i världen.

6. Stadio Giuseppe Meazza

På sjätte plats kommer Stadio Giuseppe Meazza som ligger i Milan, Italien. Stadio Giuseppe Meazza, även känd som San Siro, har en kapacitet som varierar beroende på vem man frågar. Enligt vissa hemsidor ryms lite över 75 000 åskådare, men enligt andra hemsidor finns det plats för just över 81 200 åskådare.

5. Stade de France

På femte plats kommer arenan Stade de France. Den ligger i Frankrike, i Saint-Denis vilket är lite norr om huvudstaden Paris. Arenan har en kapacitet på 81 338 och blev färdigställd på slutet av 1990-talet.

4. Westfalenstadion (Signal Iduna Park)

På fjärde plats kommer Signal Iduna Park, eller Westfalenstadion, i Tyskland. Detta är en fotbollsarena som har plats för över 81 359 fans. Förutom att detta är den fjärde största i Europa är det dessutom den allra största i Tyskland. Arenan mäter 105 gånger 88 meter och blev färdigställd år 1974. Dock har den renoverats ett antal gånger sedan dess, senaste gången var år 2006.

3. Twickenham Stadium

På tredje plats kommer fotbollsarenan Twickenham Stadium, även kallad för Twickers. Denna arena ligger i London och har en kapacitet på 82 000 fans. Det är den tredje största i Europa och den näst största i Storbritannien. Precis som alla andra stora arenor används denna även en hel del till konsterter.

2. Wembley Stadium

Den näst största fotbollsarenan i Europa kommer Wembley Stadium. Denna arena byggdes mellan år 2003 till 2007, på samma plats som där den gamla arenan stod. Arenan står i London och har en kapacitet på 90 000. Den har en hög båge runt sig som är 134 meter hög och är det inslag som är som mest framträdande. I arenan hålls även konserter, kapaciteten är dock aningen mindre på 75 000 platser.

1. Camp Nou

På första plats kommer fotbollsarenan Camp Nou. Den ligger i Spanien och blev färdigställd år 1957. Arenan har en kapacitet på 99 354 platser och anses vara hemmaplan till FC Barcelona. Arenan är 48 meter hög och mäter 250 meter gånger 220 meter. Förutom fotboll används Camp Nou även för konserter.

Föregående

Topp 5 sporter i Sverige för utövare och bettare

Vill du börja hålla på med sport? Gör då följande

Nästa

Lämna en kommentar