Betting utan svensk licens – hur fungerar det?

| |

För den ovane spelaren kan termer som betting utan svensk licens väcka både frågor och oro. Vad innebär det att en bettingsajt inte har svensk licens? Är det säkert? Vad kan man förvänta sig? För att göra termen tydligare har vi satt ihop denna guide som ger mer klarhet i både vad det innebär, säkerhet och förväntningar.

Vad är betting utan svensk licens?

För att göra definitionen kort innebär betting utan svensk licens att aktören som äger bettingsajten inte innehar sin licens från de svenska spelmyndigheterna. Det betyder att spelbolaget inte har tillåtelse att varken marknadsföra sig till svenska spelare, använda det svenska språket, eller erbjuda spelare att göra insättningar och uttag i den svenska valutan, SEK.

För en svensk spelare är det däremot fullt lagligt att betta på sådana sajter, men spelbolagen får under inga omständigheter direkt locka svenskar till sig. Anledningen till detta är att de svensklicensierade bettingsajterna har som krav att arbeta förebyggande mot spelmissbruk och beroende. Skulle tillåtelse ges till icke svensklicensierade spelbolag att marknadsföra sig i Sverige, finns risker att den befintliga spellagen blir kontraproduktiv.

Licenser finns, även om de inte är svenska

För den som är ny på spelmarknaden kan det visserligen låta som att dessa aktörer är oseriösa och otrygga jämfört med sina svensklicensierade motparter. Men faktum är att dessa oftast har licenser från utländska myndigheter, och är därmed även direkt reglerade inom ramen av säkerhet. Önskar du lära dig mer kring skillnaderna på de olika licenserna på betting, kan du klicka dig vidare här för att läsa mer.

Det finns också aktörer på marknaden som verkar utan någon licens alls. Men dessa ska man vara väldigt försiktig med då det inte finns några garantier för skydd av personliga uppgifter, eller för att få hjälp om något skulle hända. Det är därför viktigt att man som spelare själv undersöker om bettingsajten man besöker har en licens överhuvudtaget innan man börjar att satsa sina pengar. 

Säkerhet

Tack vare att majoriteten av de bettingsajter som verkar på den internationella marknaden har någon typ av licens, är säkerheten på dessa oftast hög. Jämför man de olika licenserna har den svenska en väldigt hög standard när det kommer till säkerhet för spelares hälsa och skyddet kring spelarnas personuppgifter.

Bland annat är det på grund av att samtliga svensklicensierade bettingsajter måste erbjuda sina spelare inloggning via BankID. E-legitimeringen minimerar nämligen riskerna att en tredje part kan ta del av känslig information. Det gör det även enklare för spelarna genom att de slipper fylla i registreringsformulär, då alla nödvändiga uppgifter skickas med hjälp av BankID:t från spelarens bank till sajten. Men även om de svensklicensierade bettingsajterna har dessa funktioner så anses licensen från exempelvis Malta vara minst lika trygg och säker.

Anledningen till att just Maltas licens rankar högt i säkerhet är att processen för att bli godkänd är mer omfattande jämfört med i andra länder. Samtidigt är det många bettingbolag som har licens i både Sverige och på Malta, vilket resulterat i att den maltesiska myndigheten under 2019 ingått ett samarbete med Spelinspektionen för att främja informationsbyte länderna emellan.

Förväntningar

När vi nu gått igenom både skillnaderna på betting med och utan licens, samt säkerheten på dessa sajter, återstår frågan vad man som spelare kan tänkas förvänta sig. Eftersom betting utan svensk licens inte går under den svenska spellagen finns det en del skillnader när det kommer till bonusar, odds och generellt utbud. Men man bör även ta faktorer som skatt i beaktning då det kan skilja sig en aning från de svensklicensierade bettingsajterna.

Bettingbonusar och konkurrenskraftiga odds

Inom det svenska regelverket är det endast tillåtet med en bonus, oavsett om det rör sig om betting eller casinospel. På bettingsajter utan svensk licens kan man däremot få tillgång till såväl fler som större bonusar på sina bet. I vissa fall kan man som spelare även få ta del av så kallade lojalitetsbonusar.

Oftast tenderar även oddsen i sig vara mer konkurrenskraftiga jämfört med sina svensklicensierade motsvarigheter. Anledningen är att det totalt sett finns betydligt fler spelare och större pott att hämta hem vinsterna från.

Utbud av sporter

Ser man till utbudet av bettingmöjligheter har sajter utan svensk licens större sådana. Eftersom dessa bettingsajter verkar på en mer internationell marknad finns det större tillgång till matcher och tävlingar som kanske inte är lika populära i Sverige.

Vill man hellre lägga sina odds på mer annorlunda sporter, eller vill få ett större utbud av befintliga sportevenemang inom klassiker som fotboll eller hockey kan alltså betting utan svensk licens ge fler valmöjligheter.

Betala skatt

Vinster som görs på bettingsajter med svensk licens behöver inte beskattas. Däremot kan det behöva göras vid betting på sajter utan svensk licens, men beror helt och hållet på i vilket land sajten har sin licens. Är licensen utfärdad inom EU/EES (som Malta) är vinsten helt skattefri, men är den utanför EU/EES måste spelaren deklarera samtliga vinster. Samma sak gäller även om bettingsajten innehar utländsk licens men väljer att ha sin sajt på svenska.

Föregående

Flest svenska medaljer i OS

Topp 5 sporter i Sverige för utövare och bettare

Nästa

Lämna en kommentar