Vem har gjort mest mål i ishockey?

| | ,

Ishockey är en sport full av spänning, fart och framförallt mål. När spelet är som bäst kan pucken flyga in i nätet gång på gång, till publikens stora förtjusning. Många spelare har gjort sig kända för sin förmåga att göra mål, men vilka av dem har egentligen gjort mest mål genom tiderna?

I den här artikeln dyker vi ner i historien för att ta reda på vem som toppar listan över målgörare i ishockeyns värld!

Legendariska målskyttar i NHL

NHL, National Hockey League, är utan tvekan en av de största och mest prestigefyllda ishockeyligorna i världen. Det är här som flera av sportens mest minnesvärda målgörare har gjort sig ett namn.

Wayne Gretzky, känd som ”The Great One”, är den odiskutabla ledaren när det kommer till antal gjorda mål i NHL:s historia. Med 894 mål på sitt konto under en karriär som sträckte sig över två decennier med Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, St. Louis Blues och New York Rangers, är Gretzky fortfarande ett namn som ekar inom ishockeyvärlden och har genom åren blivit utsedd till en av världens bästa ishockeyspelare.

Förutom Gretzky finns det andra legendariska namn som Gordie Howe och Alex Ovechkin som också har gjort sig kända för sin förmåga att hitta nätet. Howe, eller ”Mr. Hockey”, som han ofta kallas, noterades för 801 mål under sin långa och framgångsrika karriär. Alex Ovechkin, som ofta kallas ”Ovi”, är en av de moderna tidernas största målgörare och en spelare som fortfarande är aktiv, vilket innebär att hans totala antal mål fortsätter att öka.

Målgörare i internationell ishockey

När man vidgar blicken från NHL och tittar på internationell ishockey, inklusive Världsmästerskapen och Olympiska spel framträder ytterligare några namn som noterats för sitt målskytte.

En sådan spelare är Teemu Selänne från Finland, som inte bara hade en framgångsrik NHL-karriär utan också skänkte finländsk ishockey många stolta ögonblick på den internationella arenan. ”The Finnish Flash”, som Selänne ofta kallas, är känd för sina 76 mål under nybörjarsäsongen i NHL, ett rekord som fortfarande står sig, samt för sina betydande bidrag till Finlands landslag.

Andra internationellt erkända målskyttar inkluderar Sergei Makarov, Valeri Kharlamov och Jaromir Jagr. Dessa spelare har inte bara dominerat på klubbnivå utan också lämnat avtryck i internationella turneringar, vilket bevisar att deras skicklighet och målgörande kapacitet transcenderar ligaspel.

De främsta målskyttarna i Damishockey

Det är också viktigt att lyfta fram de kvinnliga ishockeyspelarna som har gjort stora avtryck i sporten. Damsidan av ishockeyn har vuxit enormt under de senaste åren, och med det har vi sett några otroliga talanger som har visat sig vara mästare på att göra mål.

Hayley Wickenheiser, som är en legendarisk figur inom kanadensisk ishockey hade en otrolig karriär där hon bland annat spelade framstående roller under fyra olika Olympiska vinterspel. Även om det är svårare att jämföra antal mål rakt av mellan dam- och herrishockey på grund av skillnader i antalet matcher och turneringar, står det klart att spelare som Wickenheiser har haft enorm betydelse för ishockeys sportsliga utveckling.

Utmanare på uppsving

Även om vissa spelare redan har cementerat sina platser i historieböckerna som de främsta målgörarna, finns det alltid nya talanger som knackar på dörren. I dagens NHL ser vi unga stjärnor som Auston Matthews och Connor McDavid, som redan är på god väg att skriva sina egna kapitel i ishockeyns historia.

Med deras unga ålder och imponerande statistik så här långt är det mycket möjligt att någon av dem en dag kan utmana de historiska rekorden. I slutändan är frågan om vilken spelare som har gjort mest mål i ishockey en påminnelse om de otaliga legender som har format denna spännande sport.

Från Gretzkys oslagbara rekord till de moderna stjärnornas framfart på isen från de största ishockeynationerna, fortsätter ishockeyn att vara en källa till spänning och spektakulär underhållning för fans över hela världen. Oavsett vilken era vi talar om, så har förmågan att göra mål alltid varit och kommer fortsätta att vara en av de mest värdefulla och spännande aspekterna av ishockey.

Föregående

Passion och spännande strategi i sportspelens värld

Spännande tennisturneringar att följa under säsongen!

Nästa

Lämna en kommentar