De 5 största ishockeynationerna

| |

Ishockey är idag en av de populäraste sporterna i världen. Det finns bevis på att någon form av sporten har funnits sedan 1500-talet. Det var dock först på 1800-talet i Kanada som dagens ishockey började dyka upp, och i Europa dröjde det till 1900-talet. Sporten blev inkluderad i sommar-OS först på 1920-talet och då var det främst Kanada och USA som ansågs vara de största hockeynationerna. Dessa lagen gjorde hela 89 mål sammanlagt på sex matcher. De släppte endast in ett mål mot motståndarna.

Sporten anses forfarande vara som populärast i Nordamerika. De har sammanlagt över en miljon spelare, i alla fall om vi tittar på de registrerade ishockeyspelarna. Men sporten är även väldigt populär i Norden, många europeiska länder och även Japan. Men vilka är de största ishockeynationerna?

Vi har valt att lista de fem länderna med flest antal registrerade spelare. Dock har varje land säkert ett väldigt stort antal med ishockeyspelare som inte registrerats. Men vi vill även nämna Sverige, det hade tagit en sjätte plats på listan med runt 63 000 registrerade spelare.

5. Finland – 74 000 registrerade ishockeyspelare

På femte plats med runt 74 000 registrerade spelare kommer vårt grannland Finland. Sporten introducerades i landet redan på slutet av 1920-talet. Men det var först 30 år senare som den allra första inomhusarenan blev färdig. Det var även vid den tiden som ishockey verkligen började bli populär bland befolkningen. Det var först år 1992 som Finland lyckades ta sin allra första VM-medalj, och det var ett silver. Första guldet tog de tre år senare år 1995.

4. Ryssland – 111 000 registrerade ishockeyspelare

Med cirka 111 000 registrerade spelare kommer Ryssland på fjärde plats. I slutet av år 1946 startade NM i landet som på den tiden ingick i Sovjetunionen. Idag anses det vara ishockeyns födelsedag i Ryssland. Sovjetunionen vann hela 21 gånger i VM fram till att landet delades upp. Därefter fortsatte Ryssland att vinna VM ytterligare några gånger. Idag anses Ryssland ha ett av världens allra bästa landslag. Det är inte ovanligt att se dem i toppen av internationella tävlingar.

3. Tjeckien – 121 000 registrerade ishockeyspelare

På tredje plats med cirka 121 000 registrerade spelare kommer Tjeckien. Det har gjort landet till det näst ishockeyspelartätaste landet i Europa. Det är främst tack vare spelarna Jaromir Jagr och Dominik Hasek som landet blivit känt. Tjeckiens största internationella framgång var vinsten i OS år 1998. När Tjeckien fortfarande var en del av Tjeckoslovakien var det ett av de första länderna som deltog i OS ishockeyturnering år 1920, tillsammans med Sverige, Belgien, Schweiz och Frankrike. Sedan dess vann landet 6 VM-guld och efter att Tjeckien fick självständighet har de vunnit ytterligare 6 VM.

2. USA – 565 000 registrerade ishockeyspelare

På andra plats kommer USA med runt 565 000 registrerade spelare. USA anses även vara sportens största marknad eftersom 23 av NHL:s 30 lag har basen i detta land. Trots att landet anses vara en av de största hockeynationerna har USA inte vunnit internationella tävlingar lika ofta som några av de andra större ishockeynationerna. Det sägs att deras största vinster var World Cup år 1986 samt OS år 1960 samt 1980.

1. Kanada – 640 000 registrerade ishockeyspelare

På första plats i vår lista kommer Kanada med cirka 640 000 registrerade spelare. Precis som de andra nationerna som nämnts kan antalet registrerade ishockeyspelare variera en aning, numret uppdateras nämligen då och då. Men oavsett vad antalet registrerade spelare är kommer landet på första plats eftersom det sägs att en väldigt stor del av landets befolkning faktiskt spelare ishockey. Kanada är dessutom landet där den moderna varianten av sporten härstammar från, samt landet som grundade NHL-ligan.

Föregående

Sport och spel inspirerar vårt ordförråd

Höjdpunkter inom Hockey-VM att se fram emot i höst

Nästa

Lämna en kommentar