Världens populäraste sporter – se de största sporterna i världen!

| |

Vilka är de populäraste sporterna i världen? Svaret på denna frågan varierar beroende på vem du frågar, samt hur du räknar. Ett av de vanligaste sätten att räkna är antingen genom att ta en titt på hur många som utövar sporterna runt om i världen, eller hur många fans det finns. Men det går även att ranka sporterna genom hur många professionella lag det finns samt internationella tävlingar. Vi har valt att lista de populäraste sporterna efter hur många fans som tros följa de olika sporterna. En sak som du bör komma ihåg är dock att det är omöjligt att veta exakt hur många fans en sport har, det är inte alla som följer sporterna på sociala medier vilket är det lättaste sättet att se alla siffror.

7. Rugby

På sjunde plats kommer rugby. Sporten uppfanns på 1820-talet och är som störst i Australien, Nya Zeeland, Storbritannien och Sydafrika. Sporten uppfanns i England vid Internatskolan Rugby School, vilket vad dessutom var sporten fick sitt namn från.

6. Friidrott

På sjätte plats kommer friidrott vilket inte alla räknar som en egen sport. Friidrott är nämligen en rad olika idrottsgrenar. Men eftersom dessa grenar vanligtvis genomförs vid samma tillfälle anser majoriteten av fansen att det är en enda sport. Exempel på grenar som ingår i friidrott är löptävlingar, hopptävlingar och kastgrenar.

5. Volleyboll

Med runt 900 miljoner fans kommer volleyboll på femte plats. Sporten uppfanns i slutet av 1800-talet i USA och spred sig först till resten av världen under 1900-talet. Därefter tog det inte särskilt många år innan de flesta länder i världen fastnade för sporten. Volleyboll är dessutom den idrott med flest antal internationella förbund, över 200 stycken.

4. Tennis

På fjärde plats med runt 1 miljard fans kommer tennis. Sporten är som störst i Syd- och Nordamerika, Asien och Europa trots att den utövas i stort sett hela världen. Sporten utövas dessutom av miljontals spelare. Sporten uppfanns redan år 1873 av brittiske Walter Clopton Wingfield. Sporten spred sig snabbt i landet och fortsatte sedan spridas över världen.

3. Basket

På tredje plats kommer basket, eller basketboll som det även heter. Sporten har runt 2,2 miljarder fans, varav de flesta kommer från USA, Kina, Japan och Kanada. Basket uppfanns i början av 1890-talet av James Naismith, en kanadensiskt KFUM-tränare. Basket ingår dessutom i världens populäraste sportliga, NBA.

2. Cricket

På andra plats kommer cricket, vilket kanske låter underligt för oss svenskar. Men sporten har runt 2,5 miljarder fans, de flesta från några av världens mest folkrika länder, som Indien, Pakistan, Bangladesh samt England, Australien, Västindien och Sydafrika. Sporten sägs ha funnits sedan 1500-talet, men etablerades först under 1600-talet.

1. Fotboll

Den allra populäraste sporten i världen är fotboll. Sporten räknas ha runt 3 – 3,5 miljarder fans runt hela världen. Det är dessutom en av de få sporterna som utövas på alla kontinenter, samt en sport som går att spåra tillbaka till 400-talet f.Kr. och den kinesiska sporten cuju. På slutet av 1800-talet hade sporten spridit sig runt hela världen.

Föregående

Bästa ishockeyspelarna genom tiderna

Bästa pokerspelarna genom tiderna

Nästa