Topp 10 bästa målvakterna i världen 2024!

| |

Målvakter är ofta de sanna hjältarna i ett fotbollslag. De kan avgöra en match med en enda räddning, eller göra det ödesdigra misstaget som kostar deras lag matchen. Men vilka är de bästa? Denna nedräkning försöker skapa en topp 10 lista baserat på en objektiv utvärdering av spelarnas prestationer och samtidigt ta hänsyn till ålder, kontraktssituation och många andra faktorer.

Listan nedan innehåller vårt val av de 10 bästa målvakterna i fotboll just nu. Dessa faktorer inkluderar saker som deras framgång och konsekvens i sina fotbollsklubbar, samt utmärkelser de har fått från olika fotbollstidningar, utmärkelser och organisationer.

De tio bästa målvakterna i världen

1. Alisson Becker

Det är svårt att tala om målvakter utan att nämna den tredje dyraste värvningen till Real Madrids herrlag i fotboll. Becker är 29 år gammal och kommer från Brasilien, en av de största fotbollsnationerna. Han är utan tvekan en av de bästa spelarna med ansvar för att stoppa mål från att hamna i hans nät.

De flesta fotbollsmålvakter kan inte matcha Alisson när det gäller smidighet, snabbhet, smart positionering och sin utmärkta skottblockeringsförmåga. Men det finns mer. Hans räddningsprestationer grundar sig på starka tekniska färdigheter, uppmärksamhetskontroll och stor förväntan på den inkommande bollen.

2. Jan Oblak

Jan Oblak är fantastisk eftersom han har en speciell strategi när det kommer till att skydda sitt mål. Han är alltid redo att göra en räddning, även i pressade situationer. Hans positionering är perfekt och han blir inte lätt distraherad. Han har dessutom starka händer, hans armar är långa och hans reflexer är fantastiska. Den slovenska fotbollsspelaren Jan Oblak är därför en av världens bästa målvakter, och står ut i en mycket konkurrenskraftig kategori.

3. Thibaut Courtois

Courtois är en belgisk professionell fotbollsspelare. Han spelar som målvakt för La Liga-fotbollsklubben Real Madrid och Belgiens landslag. Thibaut gjorde sin seniordebut i Genk 2008 och flyttade till Chelsea 2011. Han tillbringade de följande tre säsongerna på lån i Atlético Madrid och vann Europa League i sin sista. Han skrev sedan på för Real Madrid och vann Champions League under sin första säsong där.

Den belgiske fotbollsspelaren Thibaut Courtois vann Golden Glove 2018 och är känd för sina utmärkta reflexer, akrobatiska räddningar, snabbhet när han rusar från sin linje, kontroll över straffområdet och förmåga att läsa och förutse spel samt bra fotarbete.

Courtois är begåvad med snabbhet och smidighet, egenskaper som förstärker hans goda målvaktsegenskaper. Han kan utföra akrobatiska dykningar när han är en-mot-en med en anfallare och när han försöker fånga upp luftbollar från motståndarnas forwards. Även om han har varit känd för att gå utanför sin linje för att hämta bollar, föredrar Courtois att stanna kvar i boxen, organisera sitt försvar och vänta på möjligheter att komma ut och samla inlägg eller slå bort bollen.

4. Ederson Santana de Moraes

Ederson Santana de Moraes är en brasiliansk fotbollsspelare som är mest känd för sin position som målvakt. Han spelar i Premier League med Manchester City som dess förstavalsmålvakt. Han är känd för att hålla nollan och göra exceptionella räddningar, och tilldelades Golden Glove för bästa målvakt under Premier League-säsongen 2019-20.

Han är även en stark defensiv spelare, har bra reflexer och är bra på att fördela bollar till mittfältet. Han är en ledare som är känd för sitt lugn på planen, med ledaregenskaper och en förmåga att organisera i ryggen. Hans räddningsprocent är cirka 0,7% bättre än någon annan i de fem bästa europeiska ligorna. Dessutom har Ederson räddat 75 % av alla skott på mål utan straff – överlägset bäst i världen.

5. Manuel Neuer

Manuel Peter Neuer är en tysk professionell fotbollsspelare känd för sitt spel som målvakt. Han är lagkapten för både Bayern München och det tyska landslaget. Han anses allmänt vara en av de bästa målvakterna genom tiderna.

Han är en stark, lång, snabb och smidig målvakt och är bra på att hantera höga luftfärder. Han är känd för att ha utmärkt koncentration och gör bara ett misstag per 200 skott på mål (0,5%). Med sin aggressiva och genomträngande spelstil är han en riktig motståndare för alla anfallare som möter honom.

6. Mike Maignan

För ett lag som kämpar om en plats i Champions League är det otroligt imponerande att bara släppa in 21 mål på 38 matcher. Målvakten Mike Maignans räddningsprocent på 79,4% är den klart högsta bland alla målvakter som har gjort minst 20 ligamatcher sedan säsongen 2014-2015. Hans clean sheets-procent på 21% är också den bästa bland målvakter som har spelat mer än 20 matcher under samma tidsperiod.

Han har ansetts vara bäst i världen i flera år, och han gör ingen besviken nu. Han räddar allt han har i sikte och stjäl poäng från även de starkaste lagen. Hans naturliga reflexer, hans känsla för detaljer och hans förmåga att stoppa alla typer av straffar är legendariska, vilket gör honom till en av de bästa målvakterna i världen.

7. Keylor Navas

Navas är en exceptionell målvakt med ett rykte i världsklass. Han har vunnit UEFA Champions League med klubblaget Real Madrid och var känd som ”The Wall” för sin spektakulära straffräddningsförmåga. Hans otroliga prestationer i Champions League-finalen har gjort honom till en av de mest eftertraktade målvakterna i världen, med toppklubbar över hela Europa som kämpat om hans signatur.

Keylor Navas är känd för sitt våghalsiga spel och sin stabilitet på målvaktspositionen, och räddar alltid sitt lag från att försöka vinna en match. Han är en spelare som tittar på bollen innan den ens kommer till honom, och vet exakt var och när den kommer att komma.

8. Gianluigi Donnarumma

Sedan Gianluigi Donnarumma gjorde sin Serie A-debut för Milan som 16-åring har han visat prov på en potential som saknar motstycke i modern tid. Trots sin ålder har han redan slagit flera rekord och har utvecklats till en av de bästa målvakterna i världen.

Hans professionella debut var den 24 oktober 2014, mot Sassuolo. Månaden därpå gjorde han sin Champions League-debut i en gruppspelsmatch mot Arsenal och blev därmed den andra 16-åringen någonsin att spela i turneringen. Under sin första säsong med Milan blev han den yngste målvakten någonsin att vinna en Champions League-match och vinna en italiensk inhemsk cupfinal. Han ansågs vara en av de mest begåvade målvakterna i sin generation och fick beröm från många veteraner som Gianluigi Buffon.

9. Peter Gulácsi

Peter Gulácsi är allt som en målvakt behöver vara. Med sina 1,91 meter har han den längd som krävs för att göra alla inlägg eller höga nickar lätta att plocka ur luften och för närvarande är bara en handfull spelare i världsfotbollen längre än den här globala målvakten.

Han har reflexerna och reaktionerna som gör att varje skott som träffar hans väg blir en enkel uppsamling och han är snabb nog att se till att han inte kan bli överraskad av någon form av snabbt spel.

Peter Gulácsi är en formidabel målvakt som först blev internationellt känd som tonåring i Ungerns U-17-lag och som stod för en rad imponerande insatser i både UEFA:s U-17-EM 2008 och FIFA:s U-17-VM 2009. Gulácsi var 19 år gammal när han debuterade för seniorlandslaget 2008 och var tvåfaldig olympier. Han gjorde 33 framträdanden fram till 2017, inklusive en andraplats i UEFA Euro 2016.

10. Marc-André ter Stegen

Marc-André ter Stegen är den sista på vår lista och en av de bästa målvakterna i världen. Han har en räddningsprocent på 71,6% och släpper sällan in bollen i sitt nät.

När Barcelona behövde en ny målvakt vände de sig till Marc-André ter Stegen, inte bara stärka laget utan också för att representera deras värderingar och excellens. Hans lugna, klartänkta natur på och utanför planen ger honom en unik grace under press och han har använt just detta för att bli en av de bästa målvakterna i världen.

Föregående

De mest ikoniska fotbollsmatcherna genom tiderna!

Världens största sporter – global räckvidd världen över!

Nästa

1 svar på ”Topp 10 bästa målvakterna i världen 2024!”

Lämna en kommentar