De 5 bästa fotbollsmålvakterna genom tiderna

| |

Bästa fotbollsmålvakterna – Fotboll är en av världen mest populära sporter och man pratar ofta om vilka fotbollsspelare som är bäst. Det man lätt glömmer bort är den insats som målvakten gör för sitt lag. Vi ska därför gå igenom vilka fotbollsmålvakter som är absolut bäst i världen.

5. Oliver Kahn

Oliver Kahn är en ganska fascinerande målvakt som har gjort en rejäl karriär. Han blev medlem i Karlsruher SC redan som sexåring där hans far hade spelat från 62 till 65. Han var först ytterfältare men blev senare målvakt där han sedan blev kvar.

Han blev senare rekryterad till Bayern Munich och spelade i hela fjorton år för det här laget. Han var med i tyska landslaget mellan 94 och 2006. 2008 avslutade han sin karriär och hade vid det laget vunnit en mängd priser, bland annat tre priser från IFFHS för Världens Bästa Målvakt och är klassad som Tysklands bästa målvakt. IFFHS placerade honom som den femte bästa målvakten under 2000-talet. Intressant nog så blev han till VD för Bayern Munich i 2021.

4. Peter Schmeichel

Peter Schmeichel var en dansk fotbollsspelare som främst spelade som målvakt under sin karriär. Han spelade bland annat för det danska landslaget men också för engelska Manchester United. Under sin karriär vann han bland annat UEFA Euro 1992

Under sin karriär var han även kapten åt det danska landslaget, under hela 30 matcher. Mellan 81 och 2003 tog han hem hela 24 trofer och han vann iFFHS pris för Världens Bästa Målvakt både 92 och 93. 2000 klassades han av IFFHS som en av de 10 bästa målvakterna under 1900-talet.

3. Iker Casillas

Spanska Iker Casillas är klassad som en av världens bästa målvakter och har vunnit IFFHS pris för det hela fem år i rad, vilket är ett rekord. Han är också klassad som den andra bästa målvakten under 2000-talet, precis bakom Gianluigi Buffon som vi ska gå igenom senare.

Under sin karriär spelade han främst som målvakt och fick till slut smeknamnet San Iker, Sankte Iker, för sina otroliga räddningar. Han spelade för Real Madrid under större delen av sin karriär och är en av få spelare som har spelat över 1000 professionella matcher. Han har också satt ett rekord för flest minuter utan att släppa in ett mål med 509 minuter, det här gjorde han 2012 i Europamästerskapet .

2. Lev Yashin

Lev Yashin var en rysk spelare som var aktiv mellan 50 och 70. Det här innebär att han spelade för Sovjetunionen där han fick smeknamnet Svarta Spindeln och Svarta Pantern. Han anses idag vara en av världens absolut bästa målvakter och är därför förtjänt av andraplatsen i vår lista.

Han var bland annat känd för att lämna målet för att möta motståndare som försökte göra mål och gav även ut order till resten av försvaret. Anledningen till hans smeknamn var dels hans atletiska förmåga men också för att han sågs klädd helt i svart under matcherna, det har däremot visat sig vara väldigt mörkblåa kläder.

Under sin karriär deltog han i fyra världsmästerskap och har under sin karriär stoppat hela 150 straffsparkar som professionell målvakt, vilket är mer än någon annan målvakt. Han är också den enda målvakten som någonsin fått Ballon d’Or och blev utnämnd världens bästa målvakt för hela 1900-talet av IFFHS.

1. Gianluigi Buffon

Gianluigi Buffon är en italiensk spelare som spelat för en mängd olika lag, bland annat Juventus, Paris Saint-Germain, Italiens landslag och Parma där han idag är lagkapten och målvakt.

Han har spelat i över 1100 professionella matcher vilket är otroligt ovanligt och IFFHS klassade honom som 2000-talets bästa målvakt, bästa målvakt senaste 25 åren och det senaste århundradet.

Föregående

Tabell NBA 2021/2022

De 5 största travloppen i världen

Nästa

Lämna en kommentar