Tidernas 5 främsta målskyttar

| |

Under de senaste decennierna har fotbollsfantaster världen över kunnat njuta av fintar, passningar och framför allt spektakulära mål gjorda av tidernas största fotbollsspelare. Ikoner av denna kaliber har så stort inflytande att deras namn i startelvan kan styra över odds, betting och antalet sålda biljetter inför en match. Men vilka är egentligen de största namnen bakom alla dessa mål? Här nedan listar vi fem av de fotbollsspelare som kickat in flest officiella mål under sina karriärer.

5. Ferenc Puskas

Även de som aldrig sett Puskas spela fotboll känner antagligen till hans namn. Detta då den ikoniska målskytten fått ge namn åt FIFA:s pris Puskas Award som årligen delas ut till den som gör det vackraste målet. Den ungerske spelaren hade minst sagt en brokig framgångshistoria. Under hösten 1956 hade Puskas Budapest Honvéd spelat bortamatch mot Athletic Bilbao när laget nåddes av nyheterna att en revolution brutit ut hemma i Ungern. Då laget tekniskt sett var en del av landets försvarsmakt arrangerades det så att spelarna inte behövde återvända till Ungern och Puskas internationella karriär tog fart på allvar. Den största fjädern i hatten var hans tid i Real Madrid, och totalt lyckades han göra hela 729 mål under sin verksamma karriär. Av dessa sparkade han in 514 under blott 529 matcher i de ungerska och spanska ligorna. Han hann även med att bli trefaldig europacupvinnare och 10-faldig nationell ligamästare. I landslagströjan gjorde han 84 mål på 85 matcher och tog sitt land till VM-finalen 1954.

4. Romario de Souza Faria

Romario behöver ingen längre introduktion. Den Brasilianske världscupvinnare från 1994, där han bland annat avgjorde i semifinalen mot Sverige, är en av de största spelarna från en av världens mest talangfulla nationer och har hela 753 officiella mål under bältet. Samma år som nationen knep världsmästerskapsguldet blev han framröstad till världens bästa fotbollsspelare. Utöver detta är var målskytten från Rio de Janeiro ett meganamn i bland annat PSV och Barcelona är känd för sina graciösa tåsparks-avslut och är den fjärde bästa målskytten för det brasilianska landslaget genom tiderna med 55 mål på 70 matcher. Romario lyckades med konststycket att göra 155 mål i den brasilianska ligan, vilket fortfarande är den tredje högsta siffran någonsin bland alla spelare i ligadivisionen.

3. Pelé

Ända sedan den numera legenden Pelé debuterade som 16-åring i sitt lokala klubblag stod det klart att den unge brasilianaren hade något alldeles speciellt. Forwarden ska själv ha sagt att han har känslan av att Gud satt honom på jorden för att spela fotboll – vilket man inte kan göra annat än att hålla med om. Pelé har gjort 767 officiella mål, och om hänsyn skulle tas till icke-officiella mål, inklusive vänskapsmatcher, toppar han Guiness världsrekordlistan som den främsta målskytten med hela 1 279 mål på 1 363 matcher. Han är Brasiliens ledande målskytt genom tiderna med 77 mål under 92 matcher och han har lett sin nation mot världsmästerskapsguldet hela tre gånger: 1958, 1962 och 1970. För den Brasilianska hemmaklubben Santos sitter Pelé på rekordet som klubbens bästa målskytt genom tiderna, och ska ha myntat det ikoniska uttrycket Jogo bonito.

2. Lionel Messi 

Underbarnet Messi har en naturlig talang för fotboll som sällan skådats, och med utmärkelser som sju Ballon d’Or och (i skrivandes stund) 767 officiella mål förtjänar han tveklöst en topplacering bland tidernas största målskyttar.  Inte nog med att han sitter på rekordet som den spelaren med flest mål i La Liga med hela 474 så har han även sparkat in flest hattrick i samma liga med 36 stycken. Han är även den sydamerikan som gjort flest internationella mål genom tiderna med hela 80 stycken. Listan med bragder är lång och omvärlden kommer aldrig glömma hans insats i Barcelona. Under hans 16 år i den katalanska klubben gjorde han 673 mål, och även om det tagit ett tag för honom att hitta målformen för PSG är det med största sannolikhet bara en tidsfråga innan nya rekord rullar in.

1. Cristiano Ronaldo

Allra högst i toppen sitter föga förvånande Ronaldo på tronen över flest insparkade officiella mål genom tiderna. När han sent förra året gjorde mål i 52: a minuten för sitt Manchester United blev han historisk som den förste spelaren någonsin att spräcka 800-målsgränsen. Sedan dess tickar siffran snabbt uppåt, men när denna lista skrivs är den portugisiska forwarden uppe i den nätta målsumman 808. Ronaldo har konsekvent sparkat in mål för alla sina klubbar – oavsett om han spelat för Juventus, Real Madrid, Manchester United eller landslaget. Under tiden i Real Madrid lyckades han få in 450 mål på endast 438 matcher vilket gör honom till lagets främste målskytt genom tiderna. Detta är en titel han även kniper för det portugisiska landslaget med 115 mål för 184 matcher. Ronaldos arv skulle behöva en helt egen lista, och den femfaldige Ballon d’Or-vinnaren har satt flera rekord som kommer att stå sig i generationer. Listan över världens främsta målskyttar kan göras lång, men det råder ingen tvekan om att de fem spelarna ovan gjort sig mer än väl förtjänta av en placering. Med gudabenådad talang och hårt arbete har de för alltid gjort ett avtryck i fotbollshistorien.

Föregående

Länder med flest vinter-OS guldmedaljer

Bästa svenska damfotbollsspelarna genom tiderna

Nästa