Bästa svenska damfotbollsspelarna genom tiderna

| |

Bästa svenska damfotbollsspelarna – De svenska fotbollsdamerna har samlat ett flertal medaljer genom åren från de största internationella mästerskapen – OS, EM och VM. Men vilka svenska damspelare har gjort det allra största avtrycket? Här har vi listat några av Sveriges allra bästa fotbollsspelare genom tiderna.

7. Lena Videkull

Lena Videkull, född år 1962, ansågs vara en av Sveriges pålitligaste målskytt under delar av både 80-talet och 90-talet. År 1984 blev hon Europamästarinna, hon tog ett VM-brons år 1991, EM-silver år 1987 samt 1995 och ett EM-brons år 1989. Under sin karriär spelade hon bland annat i Damallsvenskan i hela 17 säsonger och tog hem 6 VM-guld. För det svenska landslaget spelade hon 111 matcher och gjorde sammanlagt 71 mål. Videkull är dessutom känd för att ha gjort ett mål endast 30 sekunder under VM-turneringen i en match mot Japan.

6. Malin Andersson

På sjätte plats kommer Malin Andersson, hon föddes år 1973 och är känd för att bland annat tagit Sverige till Tre OS-, fyra EM- och tre VM-slutspel. Hon briljerade även med precisa passningar samt tunga skott under storhetstiden för Älvsjö AIK. Klubben vann fem SM-guld i rad med Malin Andersson som så kallad härförare mellan åren 1995 till 1999. Hon blev dessutom tilldelad Diamantbollen år 1995.

5. Hanna Ljungberg

På femte plats kommer en svensk fotbollsspelare som gjorde debut som 17-åring. Hanna Ljungberg fortsatte spela som ordinarie i mer än 10 år efter sin debut. Efter att hon var med och vunnit skytteligan för Damallsvenskan år 2002 med hela 39 mål på endast 22 matcher tilldelades hon Diamantbollen. Det sägs även att Ljungberg var en av de bidragande orsakerna till år 2003s VM-succé vilket slutade med silver. På grund av skador var hon tyvärr tvungen att sluta sin karriär inom fotbollen som 30-åring. Ljungberg spelade som anfallare, men fick hoppa in som målvakt under en match år 2007. Hon lyckades att hålla nollan för sitt lag.

4. Malin Moström

Umeå IK dominerade inom både svensk fotboll och europeisk fotboll på 2000-talets början och under denna tiden var Malin Moström en av de större stjärnorna. Hon var trogen mot Umeå IK och Sveriges landslag under hela karriären och var med att vinna hela fyra cuptitlar, två pokaler inom Champions League och 6 SM-guld. Hon var både lagkapten och ansågs vara nyckelspelaren i landslaget och gjorde under sin tid hela 21 mål.

3. Lotta Schelin

På tredje plats kommer Lotta Schelin. Hon anses ha varit den allra bästa målskytten inom Sveriges damlandslag med 88 fullträffar. Schelin föddes år 1984 och har spelat för bland annat FC Rosengård och självklart landslaget. Schelin är en fotbollsspelare som vunnit Diamantbollen fem gånger, fyra av dessa fick hon i rad. Hon har även vunnit guldskon för flest antal mål i Europa Mästerskapet år 2013. Andra priser hon tagit hem är bland annat från VM, OS, franska cupen, franska ligan, Svenska cupen samt Champions League.

2. Victoria Sandell Svensson

Under toppen av karriären var Victoria Sandell Svensson en av världens allra bästa fotbollsspelare. Hon föddes år 1977 och har vunnit Diamantbollen två gånger. Hon spelade bland annat för Djurgården/Älvsjö och för det svenska landslaget. Hon har många gånger kallats för ett spelgeni samt skyttedrottning. Hon var en av spelarna som var med att ta hem EM-silver, VM-silver och hela fyra guld i SM.

1. Pia Sundhage

På första plats kommer Pia Sundhage som många anser ÄR den svenska damfotbollen. Enligt många kommer det ta tid innan det dyker upp en annan fotbollsspelerska som kommer lyckas peta ner Sundhage från sin tron.

Hon föddes år 1960 och har dominerat damfotbollen i flera decennier. Hon har under sin karriär bland annat tagit EM-guld år 1984 och SM-guld hela fyra gånger. Efter att hon skrev på kontrakt för ROI Lazio år 1985, den italienska klubben, blev hon dessutom en av de första svenska damfotbollsspelarna som utsågs till ett riktigt utlandsproffs. Efter att hon slutade som aktiv spelare fortsatte hon dock sin karriär som tränare. I nuläget (Januari 2022) är hon förbundskapten för landslaget i Brasilien vilket hon har kontrakt med fram till 2024.

Håller du med om vår lista på de bästa svenska damfotbollsspelarna? Lämna gärna en kommentar nedan!

Föregående

Tidernas 5 främsta målskyttar

Flest svenska medaljer i OS

Nästa