Länder med flest vinter-OS guldmedaljer

| |

Flest vinter-OS guldmedaljer – Olympiska Spelen är ett antal idrottstävlingar som sker vart fjärde år. Det är uppdelade i sommar- och vinterspelen vilket förr skedde under samma år. Men sedan 1994 blev det bestämt att hålla spelen med ett par års mellanrum. Vinter-OS anses vara det tredje största idrottsevenemanget i världen och denna tävling har pågått sedan 1924. Det kan variera lite hur många länder som deltar i vinter-OS, men det brukar vara minst 80 länder som deltar i en av idrotterna.

Det finns ett antal länder som sägs dominera i vinterspelen. Här har vi tagit en närmare titt på vem som vunnit flest guldmedaljer i vinter-OS.

10. Finland

På tionde plats kommer vårt grannland Finland med 42 guldmedaljer i vinter-OS. Finland har varit med i alla Vinter-OS sedan starten, och precis som andra nordiska länder anses deras bästa sport vara längdskidåkning.

9. Nederländerna

Nederländerna är landet som hamnar på nionde plats med 45 guldmedaljer i vinter-OS. De har deltagit i tävlingen sedan 1928, de missade tävlingen år 1932, men har därefter deltagit i alla omgångar av Vinter-OS. Nederländernas bästa sport inom OS anses vara hastighetsåkning på skridskor.

8. Schweiz

På åttonde plats kommer Schweiz med 50 guldmedaljer från Vinter-OS. Landet har vunnit som flest medaljer i alpin skidåkning och de har deltagit alla gånger som tävlingen hållits. Landet har även varit värd för vinter-OS ett par gånger, första gången år 1928 och andra gången år 1948.

7. Sverige

På sjunde plats kommer vårt vackra land Sverige med 57 medaljer. Sverige är ett land som deltagit i alla vinterspel sedan 1924, det har även deltagit i sommar-OS alla år förutom 1904. I vinterspelen anses längdskidåkning vara Sveriges bästa idrott med över 25 guldmedaljer.

6. Österrike

På sjätte plats med 59 guldmedaljer kommer Österrike. De har deltagit i alla vinterspel från 1924 fram till 2018. Det sägs att ett av landets bästa sporter är alpin skidåkning där de sammanlagt tagit över 30 guldmedaljer.

5. Kanada

Kanada kommer på femte plats med 73 guldmedaljer. Landet har varit med i vinter-OS sedan år 1924 och alla gånger därefter. De har även stått för vinterspelet två gånger, första gången år 1988 och andra gången år 2010.

4. Sovjetunionen

På fjärde plats med 78 guldmedaljer i vinter-OS kommer Sovjetunionen. Första året de deltog i Vinter-OS var år 1956 och varje år Vinterspelen hölls därefter fram till år 1988. Första medaljen de tog skedde samma år i längdskidåkning. Det var Ljubov Kozyreva som tog medaljen.

3. USA

På tredje plats i listan kommer USA. Här är det lite oklart hur många guldmedaljer landet har tagit i vinter-OS. Vissa säger 105 stycken, medan andra säger 96. Oavsett vilket som stämmer hamnar de dock på en tredje plats. Landet har deltagit i vinter-OS sedan 1924 och sägs vara den enda nation som vunnit ett guld i varje OS-sport. Deras främsta sporter anses dock vara simning och friidrott.

2. Tyskland

På andra plats kommer Tyskland med sammanlagt 118 guldmedaljer. Här räknas det dock lite annorlunda eftersom under många år var landet uppdelat i Väst- och Östtyskland. Landet deltog för första gången i Vinterspelen år 1928 och har deltagit alla gånger sedan dess, förutom år 1948. Tyskland fick nämligen inte delta på grund av första- och andra världskriget.

1. Norge

På första plats kommer vårt grannland Norge med 132 guldmedaljer från Vinter-OS. Landet deltog i vinterspelen för första gången år 1924 och har sedan deltagit i nästan varje vinter-OS därefter. Landet har även varit ansvariga för att arrangera vinterspelen ett par gånger, första gången år 1952 och andra gången 1994. Skridskolöpning och längdskidåkning har länge varit landets mest framgångsrika sporter.

Etiketter
Föregående

Maxa OS-känslan med dessa enkla knep

Tidernas 5 främsta målskyttar

Nästa

Lämna en kommentar