De 5 största travloppen i världen

| |

Största travloppen – Trav är fortfarande lite av en folksport här i Sverige och det finns många som följer olika travlopp. Det är också en ganska stor sport i en del andra länder, exempelvis USA, Frankrike och Storbritannien.

Det finns såklart väldigt många olika lopp, en del större än andra. Vi har samlat 5 märkvärda sådana som absolut är värda att titta på om du är intresserad av sporten. Det här är världens största travlopp och är därför de mest prestigefyllda.

5. Prix de l’Atlantique

Prix de l’Atlantique är ett franskt lopp som körs vid Enghien varje år i april. Det är ett Grupp 1-lopp vilket innebär att det är ett internationellt lopp av den absolut högsta klassen. Loppets distans är 2150 och med autostart.

Prissumman är 90 000 EUR, alltså nästan en miljon kronor. Det är en enorm summa för bara ett enskilt lopp. Loppet körs som sagt årligen och har gjort det sedan 1971. Trots många kända vinnare så har faktiskt ingen svensktränad vunnit det än så länge, men vem vet vad som händer i framtiden.

4. Seinäjoki Race

Det här är också ett Grupp 1-lopp och är med andra ord ett stort internationellt lopp. Det är det finska storloppet och är deras absolut största. Mellan 2008 och 2015 så kallades det istället för Prix d´Etain Royal. Även detta lopp sker i april varje år och har körts årligen sedan 1975. Den senaste vinnaren av loppet är Johan Untersteiner med hästen Dear Friend.

Loppets distans är 2100 meter och med autostart. Till skillnad från det föregående loppet så är prissumman här på ”endast” 70 000 EUR, alltså cirka 700 000 kronor. Ingen liten summa även om det är snäppet under Prix de l’Atlantique och andra lite större lopp.

3. Royal Ascot

Det här är ett väldigt speciellt event och är faktiskt känt som ett av världens mest formella, inte bara inom trav utan i allmänhet. Det här är loppet i Storbritannien där självaste kungahuset deltar och drottningens egna hästar brukar delta. Om du någon gång får chansen att se det här loppet på plats så måste du följa den väldigt strikta klädkoden.

Loppet sker mellan den 15 och 19 juni varje år och det här loppet sticker ut rejält när man tittar på prissumman. 2021 så var vinsten på hela 6 miljoner pund. Det här är cirka 71 miljoner kronor och får med andra ord i princip alla andra tävlingar i listan att blekna. Det är däremot väldigt prestigefyllt med tanke på dess involvering med det brittiska kungahuset.

2. Hambletonian Stakes

För treåriga varmblodshästar så är det här världens största och viktigaste lopp. Det har körts årligen sedan 1926 och sker på Meadowlands Racetrack i New Jersey. Det här loppet är det största i den amerikanska travsportens Triple Crown och är därför också en av USAs absolut viktigaste travlopp.

Prissumman är på 500 000 USD, inte en dålig summa för ett enskilt lopp. Det är ett så kallat sprinterlopp och är därför på endast 1609 meter med autostart.

1. Prix d’Amérique

Om du frågar en travexpert vilket det absolut viktigaste och mest prestigefyllda loppet är, kommer du antagligen få höra Prix d’Amérique. Det här loppet körs alltid den sista söndagen i januari och har gjort det varje år sedan 1920.

Det här är ett storlopp och är därför på 2700 meter och sker på Vincennes i Paris. Distansen och detagarna tillsammans gör det här också till det absolut mest spännande loppet att titta på.

Prissumman är inte heller dålig här med sina 500 000 EUR, så cirka 5 miljoner kronor. Det finns till och med en del svenskar som deltagit. 2018 så vann Björn Goop med Readly Express, han vann också 2021 med Face Time Bourbon. Han har totalt vunnit 3 gånger.

Föregående

De 5 bästa fotbollsmålvakterna genom tiderna

Populäraste sporterna i USA – sporter amerikanerna älskar!

Nästa

Lämna en kommentar