Topp 10 största sumobrottarna någonsin

| |

10. Dewanojo Shuta

Dewanojo Shuta föddes den 14 december 1993 och med den högsta graden Makushita 56 är Dewanojo Shuta en av de lovande sumobrottarna med en ljus framtid.

9. Akebono Tarō

Akebono Tarō är en japansk-amerikansk före detta professionell sumobrottare från Waimānalo, Hawaii.
Han är den första icke-japanska sumobrottaren som nått upp till ”yokozuna” och tränades av den hawaiianska sumopionjären Takamiyama och klättrade snabbt upp till toppen av divisionen.
Akebonos rivalitet med de unga japanska förhoppningarna Takanohana och Wakanohana var en viktig faktor för sumos ökande popularitet vid turneringar och på TV i början av 1990-talet. Trots flera allvarliga skador var Akebono under sina åtta år som yokozuna en framgångsrik trettonfaldig tvåa, vann åtta turneringsmästerskap, totalt elva för sin karriär. Akebono debuterade i K-1 mot Royce Gracie, en pionjär inom det ultimata kampmästerskapet. Giant Silva, en professionell brottare, mötte Akebono i den sista MMA-matchen och han tejpade Akebono med en kimura underifrån på en minut.

8. Musashimaru Kōyō

Han gjorde sin professionella debut 1989 och 1991 nådde han den högsta divisionen Makuuchi. Hans framsteg tycktes stanna upp efter att ha nått Ozeki 1994, men 1999 blev han den andra utländska brottaren någonsin som nådde yokozuna-rangen. Musashimaru var en formidabel motståndare med en ren vikt på 235 kg kombinerat med en längd på 1,92 m, och han har under många år varit extremt konsekvent och utan skador.
Han har en överraskande ansiktslikhet med den japanska krigshjälten Saigō Takamori i kombination med en vänlig personlighet gjorde att han byggde upp en enorm fanskara.

7. Kainowaka Naoya

Kainowaka Naoya är för närvarande en tävlande japansk sumobrottare. Född den 20 april 1979 i Fukuoka och väger 184 kg med en skrämmande längd på 175,5 cm.
Naoyas högsta uppnådda rang är Makushita 14 och han har nyligen tävlat i Hatsu 2021 som hålls i Ryogoku Kokugikan i Tokyo.

6. Susanoumi Yoshitaka

Med en skrämmande längd är 184 cm och toppvikt var 240 kg Susanoumi Yoshitaka är en japansk pensionerad sumobrottare ursprungligen från staden Chita i Aichi Prefecture och sumostallet Kitanoumi. Hans högsta rang var jūryō 2 som han uppnådde i 1998 års brottningsturnering (även kallad basho på japanska) men kort därefter föll han till den tredje lägsta divisionen och drog sig tillbaka.

5. Tominohana

Tominohana är en professionell taiwanesisk sumobrottare från staden Keelung. Han debuterade i maj 1988 och brottades senast för stallet Takadagawa. Jonidan 31 var hans högsta placering och i januari1992 drog han sig tillbaka. Tominohana vägde 144 kg när han blev professionell sumo (317 Ib). Under sin sumokarriär ökade han enormt i vikt och vägde 241,5 kg (532 Ib), vilket gör honom till den femte tyngsta sumobrottaren någonsin. Tominohana är en brottare i yotsu-sumo-stil som föredrar att använda grappling framför tryck- och stöttekniker. Han vann mer än hälften av sina strider med en enkel yorikiri eller forceout.

4. Kenho Mitsuo

Kenho Mitsuo, född den 10 februari 1989 i Ōsaki, är en japansk brottare som tränas i Tokitsukaze-stallet. Brottaren väger 204 kg och har en längd på 180 cm.

3. Yamamotoyama Ryūta

Yamamotoyama Ryūta är en pensionerad japansk sumobrottare i Saitama prefektur från Saitama City. I januari 2007 gjorde han sin professionella debut och lyckades i januari 2009 avsluta i den högsta Makuuchi-divisionen. Magashira 9 var hans högsta placering. Yamamotoyama är den tyngsta japanskfödda sumobrottaren i historien, med 265 kg, och tros även vara den tyngsta japanen någonsin. Yamamotoyama har under sin karriär vunnit de flesta nationella mästerskapen och världsmästerskapen i sumo. Efter sin promotion presenterade han fotograferna med två rispåsar och berättade för reportrar att han försökte väga runt 241 kg, vilket skulle slå rekordet för en rikishi som då hölls av den japanska rikishi Susanoumi, och att han var så frossande att han en gång åt 146 sushibitar.

2. Konishiki Yasokichi

Den Hawaiifödda sumomästaren Konishiki Yasokichi är populär i Japan. Han var den förste icke-japanare som nådde ōzeki, sportens näst högsta nivå, och är den näst tyngsta brottaren någonsin. Han vann mästerskapet i toppdivisionen vid tre tillfällen under sin karriär och nådde nästan fram till att bli den första utlandsfödda stormästaren, eller yokozuna, vilket ledde till en debatt om huruvida en utlänning kan ha den kulturella förståelse som är acceptabel i sumos högsta rang. Han var den tyngsta brottaren någonsin i sumo på den tiden med en toppvikt på 287 kg och fick namnen ”Meat Bomb” och ”Dump Truck”. År 1992 var han nästan vinnare av alla sina matcher genom yori-kiri (tvinga ut en motståndare), och ett av de problem som Yokozuna Deliberation Committee tog upp var hans bristande förmåga att byta bana när han väl hade blivit undviken. Han innehade titeln som den tyngsta och största sumobrottaren sedan mars 1996, men överträffades först nyligen av den ryske sumobrottaren Ōrora 2017.

1. Ōrora Satoshi

Rekordet som den tyngsta sumobrottaren någonsin som vägde 292,6 kg vid 2018 Autumn Grand Sumo Tournament i Tokyo, Japan, innehas av Anatoly Mikhakhanov som hette Orora (Aurora) när han kämpade i den tredje högsta makushita-divisionen.
Orora var extremt viktmässigt över nästan alla motståndare. I januari 2012 såg sporten den största skillnaden någonsin i en professionell sumomatch i en match mellan 190 kg tunga Orora och 83 kg tunga brottaren Ohara.
Rakt igenom force out eller yori-kiri (Tap out) är Ororas vanligaste segerteknik.
Men hans brist på snabbhet och smidighet begränsade Orora allvarligt vilket begränsar honom till att bara vinna ungefär hälften av sina matcher.

Föregående

De populäraste utländska ligorna att följa bland svenskarna

De populäraste sätten att betta på

Nästa

Lämna en kommentar