OS-rekord i stavhopp

| |

OS-rekord i stavhopp – Stavhopp är en rätt intressant sport där personer hoppar höga höjder med hjälp av en lång stav. Vissa tar sig upp till höjder över 6 meter vilket är väldigt imponerande, det är dock främst män som klarar dessa enorma höjder. Men det betyder inte att det inte finns kvinnor som klarar att göra väldigt höga hopp. Här har vi listat några stavhoppare som tagit rekord i stavhopp. Vi valde att lista både män och kvinnor i två listor med de fem högsta hoppen. Vi tog endast med tre kvinnor eftersom stavhopp var inte en del av OS före år 2000. Vi har dessutom räknat med hoppen som skedde både inomhus och utomhus.

Rekord i stavhopp för män

5. Pierre Quinon

På femte plats kommer den franska stavhopparen Pierre Quinon. Han föddes år 1962 och tog guld inom sporten år 1984 vid OS-tävlingen. Han hoppade 5,82 meter vilket på den tiden blev rekord.

4. Thierry Vigneron

På fjärde plats kommer Thierry Vigneron. Han är en före detta stavhoppare som föddes i Frankrike och ansågs tillhöra världseliten under början av 80-talet. Det är lite otydligt hur högt han har hoppat. Enligt vissa källor är rekordet 5,75 meter men andra säger att han hoppat så högt som 5,91 meter.

3. Sergej Bubka

På tredje plats kommer Sergej Bubka. Han tog flera guld under sin karriär som stavhoppare, och rekordet tog han år 1994 när han hoppade 6,14 meter högt. Han höll rekordet på stavhopp utomhus ända fram till år 2020.

2. Renaud Lavillenie

På andra plats kommer den franska friidrottaren Renaud Lavillenie som hoppade 6,16 meter år 2014. Han föddes år 1986 och fick sitt genombrott år 2009 efter att han tog guldet i inomhus-EM. Därefter har han räknats som en av de bästa stavhopparna.

1. Armand Duplantis

På första plats kommer den amerikansk-svenske stavhopparen Armand Duplantis. Det senaste världsrekordet han tog var i mars 2022 när han hoppade hela 6,20 meter. Dock var detta i inomhus-VM. Men han har även OS-rekord. År 2020 hoppade han 6,17 meter och endast en vecka senare tog han sitt egna rekord när han hoppade 6,18 meter.

Rekord i stavhopp för kvinnor

Eftersom stavhopp endast funnits med i OS för damer sedan 2000-talet har vi valt att endast lista tre personer som tagit rekord. Dessa namnen är nämligen de som dyker upp allra mest. Det finns dock ett flertal andra kvinnliga stavhoppare som också hoppat rejäla höjder. Det svåra är att hitta ifall de tog rekordet i Olympiska spelen eller inte.

3. Stacy Dragila

På tredje plats kommer Stacy Dragila. Hon var den första kvinnan som någonsin vann OS-guld. Detta skedde år 2000 i Sydney, första gången damernas stavhopp var med i tävlingen, och hon hoppade då en höjd på 4,60 meter. Det blev hela 5 centimeter högre än Tatiana Grigorieva som tog silver under tävlingen.

2. Svetlana Feofanova

På andra plats kommer Svetlana Feofanova som tog ett rekord i OS år 2008 när hon hoppade 4,75 meter. Precis som andra OS-rekord i stavhopp är det inte lätt att hitta information om vem som tagit rekord och inte. Det kan därför finnas andra namn som bör nämnas. Men Svetlana Feofanova är känd som en av de bästa kvinnliga stavhopparna.

1. Jelena Isinbajeva

På första plats kommer den ryska stavhopparen Jelena Isinbejeva. Hon har under sin karriär tagit ett flertal rekord. Hon har både rekord på utomhushopp och inomhushopp. OS-rekordet hon tagit ligger dock på 5,05 meter, eller 5,06 meter. Det står lite olika beroende på vilken källa man läser på. Men oavsett vilket rekord som är det rätta är det Jelena som tagit det allra högsta rekordet i stavhopp för damer.

Föregående

Största segrarna i Ishockey-VM

Sveriges populäraste sporter för betting

Nästa