Kommer ett svenskt lag att spela gruppspel i Champions League

| |

UEFA Champions League är en av världen största fotbollsturneringar. Turneringen startade redan 1955 som Europacupen för mästerlag. Namnet ändrades 1992 till UEFA Champions League.

UEFA Champions Leagues mest framgångsrika land

Som vi nämnt tidigare så handlar turneringen om det allra bästa fotbollslagen i Europa. De land som gjort allra bäst ifrån sig är Spanien. Spanska klubbar har tagit sig till finalen 30 gånger totalt och har vunnit 19 gånger. Real Madrid står för hela 14 av dessa vinster därför är Spanien det mest framgångsrika landet i Champions League.

Varje år spelas turneringen där de allra bästa lagen möter varandra. Det är förstklassig fotboll. Planerar du på betting på Champions League ska du kika in på sajten betting odds hos snabbare. Sajter erbjuder många olika former av betting på fotboll och Champions League.

Svenska lag i final i UEFA Champions League

Det var inte förens år 1977 som ett svenskt lag tog sig hela vägen till final. Första laget i svensk fotbollshistoria. Matchen spelades mellan Malmö FF och Nottingham Forest där Malmö förlorade med 0-1. Sedan dess har det inte alls gått lika bra för Sverige när det kommer till finalen i turneringen.

Vem har gjort flest mål i UEFA Champions League

Några av världens bästa spelare deltar i turneringen varje år men det finns bara en person som leder målligan. Spelaren har utsetts till en av världen bästa spelare genom tiderna, Cristiano Ronaldo. Hittills har han gjort 141 mål på 187 matcher.

Svenska spelare har vunnit UEFA Champions League finalen

Det är inte många svenska spelare genom åren som har varit i finalen men några av dom är Ove Kindvall Feyenoord, 1970, Kurt Hamrin Milan, 1969,, Björn Andersson (Bayern München, 1975), Henrik Larsson Barcelona, 2006, Patrik Andersson Bayern München, 2001 och Jesper Blomqvist Manchester United, 1999.

Svensk spelare som deltagit flest matcher i  UEFA Champions League

En av de spelare som har spelat flest matcher i turnering är Zlatan Ibrahimovic. Zlatan är en av Sveriges absolut bästa spelare genom tiderna och har deltagit i närmare 128 matcher i  UEFA Champions League. Den bästa säsongen år 2009-10, Zlatan spelade var när han spelade i Barcelona och det var då laget nådde semifinal men kom inte längre än så.

Gruppspel i Champions League 2022/23

Även om Sverige har haft en del lag och svenska spelare i turneringen så är det tyvärr så att ett svenskt lag har inte kvalificerats sig för den nya omgången av Champions League.

Året innan var det Malmö FF som tog sig till gruppspel men kom inte jätte långt i turneringen.

Säsongen 2021-2022 lyckades Malmö FF för tredje gången på sju år kvala in till gruppspelet i UEFA Champions League. Laget ställdes mot Chelsea, italienska tungviktarna Juventus och ryska Zenit Sankt Petersburg. Laget lyckades endast kamma hem ett enda poäng. Mot Sankt Petersburg och landade på sista plats i gruppspelet.

Även om inte ett svenska lagt kom med detta året kommer vi att förhoppningsvis kvalificera oss inför nästa års turneringen och då med ett bättre resultat.

Föregående

IFK Göteborgs bästa spelare genom tiderna

Malmö FFS bästa spelare genom tiderna

Nästa

Lämna en kommentar