IFK Göteborgs bästa spelare genom tiderna

| |

IFK Göteborg är en av Sveriges mer kända fotbollsklubbar. Det sägs att klubben hade sin storhetstid under 80-talet, men trots det här har det gått hyfsat bra för klubben även innan och efter 1980-talet. Klubben blev grundad i början på 1900-talet och har sedan dess haft ett flertal spelare som gjort ett namn för sig inom både klubben och sporten.

Med så många kända namn är det inte det lättaste att peka ut vilka de bästa spelarna som spelat för IFK Göteborg är. Vi har dock gjort vårt allra bästa och skapat en lista med fem namn på fotbollsspelare som spelat för IFK Göteborg.

5. Filip ”Svarte-Filip” Johansson

På femte plats kommer Filip Johansson, även kallad Svarte-Filip, ett smeknamn han fick från sin mörka och tjocka frisyr. Han föddes i Nödinge år 1902 och började spela för IFK Göteborg år 1924 och fortsatte i klubben till år 1933. Han sägs vara en av spelarna som gjort flest antal mål i A-laget, Allsvenskan och har utsetts till Allsvenskans skyttekung på mitten av 1920-talet. Han gjorde nämligen hela 39 mål på endast 21 matcher.

4. Gunnar Gren

På fjärde plats kommer Gunnar Gren. Han föddes i Göteborg år 1920 och spelade för IFK Göteborg mellan år 1941 till 1949. Trots att han gjorde rätt bra för sig under tiden han spelade för svenska klubbar är han mer känd för som en av Gre-No-Li-trion. Det var en grupp med tre svenskar som spelade för AC Milan. Gunnar Gren har idag en staty av sig själv som går att se vid Gamla Ullevi. Trots att han har spelat för ett flertal klubbar genom åren var det i Blåvitt som han verkligen hade sina triumfer. Han var bland annat med och blev Svensk Mästare år 1942 och år 1947 utsågs han till Allsvensk skyttekung. George Raynor, en legendarisk silvertränare, ansåg att Gren hade en av de allra best begåvade fotbollshjärnorna.

3. Bengt ”Fölet” Berndtsson

På tredje plats kommer Bengt Berndtsson, eller Fölet som han även kallades. Han föddes i Göteborg år 1933 och spelade för IFK Göteborg mellan år 1951 till 1968. Berndtsson är en av spelarna som deltagit i alla flest matcher inom Allsvenskan och näst flest i A-lagsmatcher. Han var en av IFK Göteborgs-spelare som deltog i VM-truppen år 1958. Från början spelade han som vänsterspringare men skolades sedan om till back.

2. Bertil ”Bebben” Johansson

På andra plats kommer Bertil Johansson, eller ”Bebben” som han kallades. Han föddes i Göteborg år 1935 och anses ha varit en riktig publikfavorit. Johansson är en av de som vunnit SM-guld både som spelare och sedan som tränare. Det är främst de äldre generationerna som kommer ihåg Bebben, för yngre fans är han kanske mer känd för sitt citat: ”blåvitt får aldrig dö”. Johansson är även känd för att ha gjort näst flest mål i Allsvenskan genom tiderna.

1. Torbjörn Nilsson

På första plats kommer anfallaren Torbjörn Nilsson. Han föddes år 1954 i Västerås och började sin fotbollskarriär redan på mitten av 1960-talet i Jonsereds IF juniorlag. Under tiden han spelade för IFK Göteborg fick han smeknamnet ”Gud”. Han spelade för klubben i treomgångar, först mellan år 1974 till 1976 och sedan mellan 1977 till 1982 och sist mellan 1984 till 1986. Han var bland annat med och ledde IFK Göteborg till UEFAcup-guld år 1982 och vann Europacupen två gånger i rad. Nilsson ansågs vara en av de allra bästa anfallare i Europa under 80-talet. Men han levererade alltid som bäst när han spelade i Blåvitt. När det kommer till antal mål är Nilsson känd för att ha gjort näst flest inom IFK Göteborg, hela 329 mål.

Föregående

Tysklands bästa fotbollsspelare just nu 2022

Kommer ett svenskt lag att spela gruppspel i Champions League

Nästa

Lämna en kommentar