Förarna med flest vinster i Formel 1 genom tiderna

| |

Flest vinster i Formel 1 – Formel 1 är en väldigt populär bilsport med världsmästerskap som körts sedan år 1950. Tävlingen är uppdelad i olika moment och bilen som är snabbast vinner. Detta är dock endast en förenklad förklaring av sporten. Sedan sporten kom till har det funnits en rad med förare som idag anses vara de bästa. Här har vi valt att lista Formel 1-förarna med flest antal vinster genom tiderna.

5. Juan Manuel Fangio

På femte plats kommer Juan Manuel Fangio från Argentina. Han var aktiv mellan år 1950 till 1958 och har sammanlagt tagit 24 vinster i sporten. Detta är anledningen till varför han hamnade på femte plats i denna lista. Men om vi tar en titt på världsmästartitlar, vilket han tagit fem stycken, hade hans namn funnits högre upp på listan.

4. Jim Clark

På fjärde plats hamnar Jim Clark från Storbritannien. Han har beskrivits som en av de största naturbegåvningarna någonsin inom Formel 1-sammanhang. Clark var aktiv mellan åren 1960 till 1968 och har 25 vinster bakom sig, varav världsmästartitlar två gånger. Clark hade en nära relation till Colin Chapman, som var en chef, vilket gav honom en fördel till att få köra toppkärrorna rätt ofta.

3. Ayrton Senna

På tredje plats kommer Ayrton Senna från Brasilien. Senna var aktiv mellan åren 1984 till 1994 och har sammanlagt tagit 41 vinster samt tre världsmästerskap. Under sin tid som Formel 1-förare var Senna en av de snabbaste tills han omkom i en olycka år 1994 på Imola-banan. Senna var även känd för rivaliteten och konflikter med Alain Prost, en annan välkänd Formel 1-förare.

2. Alain Prost

Alain Prost är föraren som tar andra plats på listan. Prost kommer från Frankrike och var aktiv mellan åren 1980 till 1993. Han var även känd under sitt smeknamn ”le Professeur”. Det berodde på att den omtalade intelligensen han hade. Han har sammanlagt tagit 51 vinster varav 4 vinster som världsmästare. När Alain Prost startade karriären körde han för Renault, det ledde till att han lärde sig att det krävdes en del list för att vinna, och att det inte var tillräckligt med att endast köra en av de bilar som ansågs vara bäst. Prost är dock även känd för sin konkurrent med Ayrton Senna, som tog tredje plats på denna listan.

1. Michael Schumacher

På första plats kommer den tyske Michael Schumacher. Han var aktiv från år 1991 fram till år 2012. Antalet vinster han tagit under sin karriär är hela 91 stycken. Schumacher har dessutom tagit världsmästartitlar 7 gånger vilket är väldigt imponerande. För laget han körde för tog han fem titlar i rad mellan åren 2000 till 2004. Han gick över till Ferrari där han var anledningen till att laget tog sig till toppen från botten. Michael Schumacher anses, statistiskt sett, den allra mest framgångsrika Formel 1-föraren i historien. Han dominerade sporten fullkomligt under sina bästa år under karriären. Schumacher var bland annat rätt känd för tålamodet han hade som förare, samt att han kunde explodera under racen i de kritiska momenten.

Föregående

De största idrottsarenorna i världen

Bästa crossfitatleterna i världen just nu

Nästa