De största idrottsarenorna i världen

| |

Det finns inte mycket som kan tävla med känslan att vara omringad av tusentals människor på en idrottsarena. Enade av kärleken för sport, dras alla med i en oslagbar atmosfär när de hejar på sitt favoritlag. Ju fler människor och ju fler fans, desto mer spännande blir matchen. Vilka är de största idrottsarenorna i världen? Här går vi igenom de fem största, baserat på publikplatser.

5. Beaver Stadium

Nummer 5 på listan är Beaver Stadium i Pennsylvania, USA. College-laget Penn State Nittany Lions spelar amerikansk fotboll här på deras hemma-arena. Arenan har plats för 106 572 åskådare, men publikrekordet är högre. Publikrekordet i arenan slogs den 29:e september 2018, då 110 889 åskådare var i arenan för att se Penn State spela mot Ohio State.

Michael Baker var huvudarkitekten för idrottsarenan design och Beaver Stadium var den första arenan vars insida inkluderades i Google Street View.

4. Michigan Stadium

Den fjärde största idrottsarenan är Michigan Stadium, som ägs av The University of Michigan. Den ligger i Ann Arbor, Michigan och är USA:s största idrottsarena. Arenan har en kapacitet på 109 901 personer och har smeknamnet “The Big House”.

Michigan Stadium är hemma plan för college-laget Michigan Wolverines. Arenan var mest fylld den sjunde september 2013 då 115 109 personer var där för att se Michigan Wolverines hemmamatch. Bernard L. Green var huvudarkitekten för arenan, som öppnades för publiken redan första oktober 1927.

3. Salt Lake Stadium

Salt Lake Stadium ligger i Kolkata, Indien, och är känd av fans som Yuva Bharati Krirangan. Den har en kapacitet på 120 000 personer, men hade hela 131 000 åskådare år 1997 under matchen mellan SC East Bengal och ATK Mohun Bagan.

Arenan är hemma-arena för klubbarna Mohun Bagan Athletic Club, Mohammedan Sporting och East Bengal Club. Majoriteten av tiden spelas fotboll på arenan, men den är också öppen för andra sporter.

2. Rungrado 1st of May Stadium

Världens näststörsta idrottsarena är Rungrado 1st of May Stadium i Pyongyang, Nordkorea. Den blev klar första maj 1989 och har en kapacitet på runt 150 000 åskådare.

Arenan är hemmaplan för Nordkoreas landslag i fotboll, men den är också känd för att hålla Arrirangfestivalen, med dess “massgames”. Under flera av dessa Arrirang-festivaler har arenan varit över kapacitet och till och med fyllts av 190 000 personer. 

1. Strahov Stadium

Den största idrottsarenan i världen är Strahov Stadium, också kallad Velký Strahovský-stadion. Stadion ligger i Prag, Tjeckien och har en kapacitet på hela 250 000 personer! Stadion täcker nästan 63 500 kvadratmeter. Arkitekten Alois Dryák designade arenan, som byggdes år 1926 i trä. År 1932 ersatte träet dock av betongläktare, och arenan har renoverats två gånger, år 1948 och år 1975.

Stadion används inte längre för sportevenemang, men används fortfarande för träning. Fotbollslaget Sparta Prag använder arenan som deras huvudsakliga träningsplats. Arenan har också använts för stora konserter.

Det var de 5 största idrottsarenorna i världen. Vilken dröm att kunna vara på en match med hundratusentals åskådare! Blev du förvånad över var världens största arenor låg? Vilken arena vill du besöka näst?

Föregående

Bästa hockeymålvakterna genom tiderna

Förarna med flest vinster i Formel 1 genom tiderna

Nästa

Lämna en kommentar