Djurgården IFs bästa fotbollsspelare genom tiderna

| |

Djurgården IFs bästa fotbollsspelare – Djurgården IF är bland annat en känd fotbollsklubb i Sverige. Klubben bildades redan år 1899 och sedan dess har herrlaget i fotboll deltagit i 64 säsonger inom Allsvenskan, tagit åtta vinster samt vunnit 12 SM-guld. Klubben har genom åren haft ett stort antal spelare, många som lyckats sticka ut i mängden. De flesta av oss fokuserar främst på spelarna som spelar i klubben i nuläget. Men det finns ett antal namn som fortfarande nämns i samband med Djurgården IF.

Här har vi valt att lista några av de bästa spelarna som spelat för Djurgården IF.

7. Karl Gustafsson

På sjunde plats kommer en rätt intressant fotbollsspelare,, Karl Gustafsson. Han föddes år 1988 och anses vara Sveriges allra första målgörare i den första fotbollskampen i Sverige. Målet gjordes mot Norge år 1908. Gustafsson har även beskrivits som den första kompletta svenska fotbollsspelaren. Under sin karriär var han bland annat med och vann två SM-guld och spelade i tre OS.

6. Sven Lindman

På sjätte plats kommer Sven Lindman. Han föddes år 1942 och kom ursprungligen från Doroteas kommun. Han deltog först i moderklubben IF Ulven och spelade sedan ett antal år i Lycksele IF. Det var under den tiden som han fick sitt anbud från Djurgårdens klubb. I Djurgården spelade han mellan åren 1965 till 1980 och deltog i sammanlagt 312 matcher vilket är ett av rekorden i antal deltaganden i Allsvenskan. Han gjorde totalt 49 mål för Djurgården IF.

5. Tommy Berggren

Tommy Berggren, även känd som Baloo, föddes år 1950 och var en känd svensk fotbollsspelare. Han spelade för Djurgårdens IF mellan 1970 till 1982, deltog i 291 matcher samt gjorde hela 55 mål för klubben. År 1978 vann Berggren Allsvenska skytteligan med 19 mål. Han började sin karriär som vänsterback men fick sedan fortsätta som forward.

4. John Eriksson

John Eriksson är en annan fotbollsspelare som spelat för Djurgården IF. Han föddes år 1929 och spelade för klubben mellan 1951 till 1960. Under karriären i Djurgården gjorde han 69 mål och spelade 123 matcher. Som spelare för Djurgården blev han dessutom svensk mästare två gånger. Han spelade även för Sveriges landslag mellan åren 1951 till 1955.

3. Sigvard ”Sigge” Parling

På tredje plats har vi valt att lista Sigge Parling, eller Sigvard som är hans riktiga namn. Enligt många fotbollsentusiaster är Sigge Djurgårdens allra mest välkända fotbollsspelare. Han började spela för klubben på slutet av 1940-talet och fortsatte fram till år 1960. Under sin tid i Djurgården IF var han med och vann två SM-guld och han spelade totalt 195 matcher.

2. Stefan Rehn

På andra plats kommer Stefan Rehn. Han började spela för Djurgården år 1984 och blev kvar i sex säsonger. Efter detta värvades han av Everton. Han återvände dock till Djurgården igen år 2000.
Karriären avslutades sedan med ett SM-guld 2002. Sammanlagt blev det 187 matcher och 49 mål i Djurgårdströjan. Efter karriärens avslut gick Stefan Rehn direkt från planen till tränarbänken och förde Djurgården till ännu ett SM-guld år 2003 och ytterligare ett år 2005.

1. Gösta Sandberg

På första plats kommer Gösta Sandberg. Han föddes år 1932 och spelade för Djurgården IF mellan åren 1951 till 1966. Under den här tiden gjorde han hela 77 mål och spelade över 320 matcher. Sandberg var inte direkt känd för att vara en teknisk spelare, men han var känd för att vara en väldigt snabb fotbollsspelare. Han började spela som vänsterytter men fick sedan byta position till vänsterhalvback. Han blev dessutom svensk mästare fyra gånger under karriären i Djurgården IF. Förutom fotboll spelade han även ishockey i ett antal år.

Håller du med om denna rankning? Har vi missat någon toppspelare? Lämna gärna en kommentar!

Föregående

De 10 mest lönsamma sporterna i världen 2022 – Bäst betalda sporterna.

Är Ibrahimovics karriär på väg att ta slut efter förra säsongens knäskador?

Nästa