De största volleybollnationerna

| |

Volleyboll är en sport som inte alltid kommer upp när man pratar om de största, och mest populära, i världen. Men detta är faktiskt en väldigt populär sport med runt 800 miljoner utövare. Volleyboll spelas på flera olika nivåer och det finns ett internationellt förbund som organiserar en hel del som har med internationell volleyboll att göra. Enligt förbundet utövas sporten på en mer professionell nivå i cirka 220 olika länder.

Förutom antalet utövare i världen, vilket sägs vara runt 800 miljoner, är det inte lätt att hitta antalet spelare, fans och andra aktiva inom volleyboll per land. Vi har dock försökt att lista ut vilka de största volleybollnationerna är. Ett flertal av de vi listat är några av de största länderna i världen. Det innebär att de har en väldigt stor befolkning och därmed är det inte konstigt att de har ett stort antal volleybollutövare, eller andra personer som är aktiva inom sporten.

Här kommer de fem största volleybollnationerna i världen.

5. USA

På femte plats kommer USA. USA är ett land där många sporter är väldigt populära, och de anses vara en av de största nationerna till en rad olika sporter. Trots att volleyboll inte är deras allra populäraste sport är landet fortfarande en av de största volleybollnationerna i världen. Det varierar dessutom om vi tittar på damvolleyboll och herrvolleyboll. För herrar är sporten inte jättepopulär även fast det finns en hel del som spelar. För damer däremot är sporten den näst mest populära, det finns över tusen olika universitet som erbjuder studenter att delta i sporten.

4. Ryssland

På fjärde plats kommer det stora landet Ryssland. De har självklart egna landslag och klubbar, men även en superliga för både damer och herrar. Superligan för damer har funnits sedan år 1991 och för herrar sedan år 1992. Antalet volleybollspelare är inte helt tydligt, men med tanke på hur stort landet är och att det finns över 144 miljoner invånare är det inte konstigt om de har några hundra tusen personer som deltar i sporten på något vis.

3. Brasilien

På tredje plats kommer Brasilien. Eftersom detta är ett av de större länderna i världen är det inte konstigt att det även är en av de största volleybollnationerna. Självklart har Brasilien landslag för både damer och herrar, de deltar även i en rad med världsturneringar och de har några guld bakom sig. Brasilien har även en egen volleyboll serie för sina damlag, Superliga Brasileira de Voleibol, och denna serie har funnits sedan år 1976. Formatet det spelas i nu har dock funnits sedan mitten på 1990-talet.

2. Japan

På andra plats valde vi att lista Japan. Japan har precis som andra länder sina egna landslag och klubbar. De deltar ofta i världsturneringar och har dessutom sin egna landslagsturnering – FIVB Volleyball World Grand Champions Cup. Den grundades på 1990-talet och spelas året efter OS-turneringarna. Denna turnering hålls både för herrar samt damer och kollar du på vem som tagit första, andra eller tredje plats kommer du se länderna vi listat här ett flertal gånger.

1. Kina

På första plats kommer Kina vilket är en av de största nationerna när det kommer till ett flertal sporter, och volleyboll är en av dessa. En anledning till varför Kina är en sådan stor sportnation beror bland annat på att det är ett stort land med stor befolkning. Landet har både herrlandslag och damlandslag samt är hem till ett flertal välkända volleybollspelare. Hur många kineser som utövar sporten är dock oklart, men med tanke på hur stor befolkningen är skulle det inte vara förvånande ifall det finns rätt många som älskar sporten.

Föregående

De populäraste sätten att betta på

Topp 5 högst betalda hockeyspelare 2022

Nästa

Lämna en kommentar