Bästa hockeymålvakterna genom tiderna

| |

Bästa hockeymålvakterna – Ishockey är en av de mest populära sporterna runt om i världen. Precis som i andra sporter spelas detta både på nationella nivåer och internationella. Det finns därför ett stort antal spelare som går att beskriva som några av de bästa. I denna lista har vi dock valt att fokusera på de bästa hockeymålvakterna.

6. Jacques Plante

På sjätte plats kommer Jacques Plante. Han var född år 1929 i Geneve men kom till att bli en professionell hockeymålvakt för Kanada. Han har dock spelat för en rad olika klubbar, bland annat Montreal Canadiens, St. Louis Blues, New York Rangers, Toronto Maple Leafs och i WHA för Edmonton Oilers. Han var målvakt Montreal Canadiens under de fem åren när klubben drog hem Stanley Cup-segrarna, år 1956 till 1960.

5. Terry Sawchuk

På femte plats i listan kommer Terry Sawchuk. Han föddes år 1929 i Winnipeg, Kanada och spelade som professionell hockeymålvakt i hela 21 säsonger. Under sin karriär spelade han bland annat för Boston Bruins, Detroit Red Wings, Los Angeles Kings, Toronto Maple Leafs och New York Rangers. Sawchuk vann över 500 matcher under sin karriär vilket blev ett rekord som höll i under 30 år. Det är en av anledningarna till varför han anses vara en av de bästa hockeymålvakterna genom tiderna.

4. Vladislav Tretiak

På fjärde plats kommer den före detta målvakten Vladislav Tretiak från Ryssland. Tretiak gjorde sitt internationella mästerskapsdebut i Sverige år 1970 vid VM. Under sin karriär har han tagit flera guld och silver. Han har även beskrivits som en av de mest skrämmande målvakterna. Under sin tid i NHL stoppade han pucken från några av de bästa målgivarna i motståndarlagen.

3. Patrick Roy

På tredje plats över de bästa ishockeymålvakterna genom tiderna kommer Patrick Roy. Han föddes år 1965 i Québec Kanada. Under sin karriär spelade han i Colorado Avalanche i åtta år samt Montreal Canadiens i tio år. Roy vann Stanley Cup fyra gånger under sin tid som professionell ishockeymålvakt, två gånger med varje klubb han spelade för.

2. Martin Brodeur

Martin Brodeur föddes år 1972 i Montreal Kanada och är en före detta hockeymålvakt. Han har bland annat spelat för New Jersey Devils och i NHL för St. Louis Blues. Brodeur har hjälpt föra sitt lag till Stanley Cup-seger hela tre gånger. Förutom att han anses vara en av de bästa hockeymålvakterna, är han även en av målvakterna som klarar av att hantera hockeypucken med sin klubba utanför målburen.

1. Dominik Hasek

Den allra bästa hockeymålvakten genom tiderna är Dominik Hasek. Han är en före detta ishockeymålvakt från Tjeckien som föddes år 1965. Till skillnad från andra målvakter har Hasek aldrig haft någon speciell spelstil. När han spelade för sitt Tjeckiska lag på slutet av 90-talet blev han utsett till en av världens bästa spelare trots att laget inte kom nära till att vinna guld. När han började spela för NHL blev många överraskade över att Hasek inte hade en egen stil, men de insåg snabbt att det var en aspekt av vad som gjorde honom till en av de allra bästa hockeymålvakterna.

Föregående

Världens bästa biljardspelare

De största idrottsarenorna i världen

Nästa

Lämna en kommentar