Största sporterna i Sverige

| |

Ungefär var tredje svensk är involverad i någon form av sportsförening i Sverige. Även om aktiviteter som löpning, gång och träning på gym engagerar många fler personer, är det fortfarande en hög siffra som är involverade i föreningslivet. Svenska Idrottsförbundet släpper varje år statistik över antalet deltagare och genom det kan vi se vilka Sveriges fem mest populära sporter är. De med flest utövare med tävlingsinriktning är:

5. Innebandy

På 5:e plats hittar vi innebandy med cirka 256 000 utövare. Sporten blev stor på 1960-talet och har, om man räknar med skolverksamhet, korpenlag och motionärer, många fler utövare. Då blir innebandy den näst populäraste sporten i Sverige. Liksom fotboll är det en enkel sport att börja med vad gäller utrustning och kan spelas både inomhus och utomhus.

4. Gymnastik

Det finns många olika grenar inom gymnastiken såsom ringar, stegar och fristående. De olika grenarna samlar ungefär 265 000 utövare i Sverige. Gymnastik är den största sporten bland kvinnor, vilket gör att den puttar ner mer manligt dominerade sporter från topplistan. Det finns ungefär 1100 gymnastikföreningar i Sverige som sysslar med allt från barngympa till elitidrott.

3. Friidrott

Många olika idrotter ryms under samlingsbegreppet friidrott. Här finns löpning, höjdhopp, diskus, stavhopp och mycket mer. Sporten är en av de äldsta i världen och kan spåras tillbaka till antiken. Många svenska idrottare har uppnått stor framgång inom friidrottsgrenarna och inspirerat de 469 000 aktiva utövare som finns i Sverige idag.

2. Golf

Golf kommer med sina cirka 538 000 utövare på en betryggande andraplats bland populära sporter i Sverige. Antalet kan dock variera kraftigt beroende på sommarens väder, men flera miljoner rundor bokas in varje år och var tredje golfare deltar i minst en tävling per år. Fördelen är att sporten kan utövas av de flesta. Nackdelen är att det krävs en del dyr utrustning.

1. Fotboll

Med över 600 000 utövare är fotboll den klart mest populära sporten i Sverige. Det är inte världens största sport, men har ändå 265 miljoner utövare och mängder med fans som följer sina favoritlag i serie- och cupspel. Varför fotboll är så populär är troligen på grund av enkelheten. Samla en grupp, ta fram en boll och börja spela. Det behöver inte vara svårare än så. På grund av sin popularitet är det också en sport som genererar mycket pengar.

Fotboll i Sverige

Det finns fotbollslag i hela Sverige, men enligt Svenska Fotbollförbundet är det i Stockholms län som det finns flest fotbollslag. Andra län med många fotbollslag inkluderar Västra Götaland, Skåne och Östergötland. Det finns även många fotbollslag i andra delar av landet, såsom i Norrland och på Gotland.

Golf i Sverige

Enligt Svenska Golfförbundet är det i Skåne län som det finns flest golfbanor. Andra län med många golfbanor inkluderar Stockholm, Västra Götaland och Halland. Det finns även många golfbanor i andra delar av landet, såsom i Norrland, Jämtland och på Gotland.

Vilka är de populäraste gymnastikgrenarna i Sverige?

Det finns många olika grenar inom gymnastik och olika grenar kan vara mer populära i olika delar av landet. Enligt Svenska Gymnastikförbundet är trampett och rytmisk gymnastik de mest populära grenarna inom gymnastik i Sverige. Andra populära grenar inkluderar parkour, turnering, akrobatik och friidrottsgymnastik.

Föregående

De bästa spelarna i fotbolls-VM genom tiderna

Sportspel växer i popularitet

Nästa

Lämna en kommentar