Kan brevlådeklubb golf vara något för dig?

| |

Vissa hävdar att Sverige och svenskar är besatta av ordet lagom. Allt ska var lagom. Men ändå finns det en hel del idrottare och sportentusiaster som inte alls vet vad lagom betyder. De är besatta av både sporten i sig och allt runt omkring. De ägnar all sin vakna tid åt att studera målstorlek, skidvalla, hockeykort och världsrekord. Kanske är det samma människor som går i förtidspension endast för att kunna spendera mer tid på golfbanan och bara klär sig i golftröjor?

Om du inte riktigt har blivit golfbesatt (än) känns det kanske lite väl mastigt att betala flera tusen kronor i medlemskap på en klubb, när du bara vill hobbyspela när du har tid över. Då kan brevlådeklubb golf vara något för dig!

Vad är brevlådeklubb inom golf?

Om du är lite mer av en lagom-person som tycker om att börja litet, eller om du är nyfiken på golf men inte riktigt är villig att gå all-in med uv-kepsar, golfhandskar och dyra medlemskap riktigt än, då kanske en brevlådeklubb kan vara något för dig. Det kan även passa den glada pensionären som nyligen upptäckt att alla andra verkar spela golf. Eller varför inte dig som känner att du behöver smygöva lite på en bana utan massa andra människor omkring dig.

En brevlådeklubb passar dig som inte är golfgalning, utan bara vill spela några rundor om året. Brevlådeklubbar erbjuder låga greenfeemedlemskap, men har i sin tur inte de mest attraktiva och efterfrågade banorna. De har fått sitt namn eftersom vissa klubbar endast har en brevlåda. Om du bara spelar lite golf för skojs skull är det inte säkert att du är intresserad av allt det som de stora klubbarna kan erbjuda. Restauranger, uthyrning av golfbilar och så vidare.

Idag när det mesta är digitalt har klubbarna ofta inte ens en brevlåda, men namnet hänger kvar. Vissa kallar det för greenfeemedlemskap eller distansmedlem. Kärt barn har många namn.

Skilda åsikter

Förr såg golfvärlden ner på brevlådeklubbarna, och det fanns till och med en straffavgift för de spelare som var medlemmar. Diskussionerna kring brevlådeklubbar var verkligen intensiva för några år sedan, men idag ser de flesta med andra ögon på brevlådeklubbar. De är ett bra alternativ för dig som ännu inte har blivit smittad av golffebern, utan bara tycker att det är trevligt att komma i väg på en liten golfrunda någon gång om året.

Vissa ser brevlådeklubbar som inkörsportar till de större klubbarna. Andra tycker fortfarande att de inte är riktiga golfklubbar, men där går åsikterna isär. Många unga spelare provar på sporten genom en brevlådeklubb innan de är beredda att ta steget att bli medlemmar i en mer etablerad klubb.

Vanligare idag

Idag är det ganska vanligt med distansmedlemskap, eller brevlådeklubbar. Det är avsevärt billigare än att vara en “vanlig medlem”. Ett distansmedlemskap kostar vanligtvis mellan 300 och 700 kronor per år. Detta är samma pris som för en enda runda på vissa banor. På de riktigt attraktiva banorna kan en runda kosta runt tusen kronor.

Att bli medlem i en brevlådeklubb brukar gå både snabbt och smidigt, speciellt nu för tiden. Det går att göra hemma vid datorn, eller direkt innan du kliver in på banan. Det är så pass populärt med brevlådeklubbar idag att det finns topplistor med de bästa brevlådeklubbarna, speciella appar och även instruktioner och kartor till prisvärda brevlådeklubbar utomlands.

Fler klubbar erbjuder liknande medlemskap

Idag har flera av de större och mer etablerade klubbarna börjat erbjuda någon form av greenfeemedlemskap för de spelare som inte spelar så mycket. Det beror delvis på att antalet spelare som endast spelar lite då och då har ökat, och delvis på att många klubbar har det tufft ekonomiskt och behöver den extra inkomsten. Vissa klubbar erbjuder att distansmedlemmar under säsongen kan uppgradera sitt medlemskap till ett traditionellt medlemskap. Smidigt för både spelaren och klubben. Det finns även olika former av rabatthäften som gör det ännu billigare och därmed även lockar fler spelare.

För klubbar som har en bra blandning av traditionella medlemmar och distansmedlemmar kan det verkligen löna sig att erbjuda just greenfeemedlemskap. Eftersom spelarna som är just distansmedlemmar spelar så pass lite tillför de minimalt slitage på banan, men drar ändå in pengar. De bidrar inte heller till att det känns trångt på golfbanorna, eller till att alla tider är uppbokade, just för att de spelar så sällan. Det tjänar både golfbanan och de traditionella spelarna på. Givetvis tjänar även du som distansmedlem på det hela, eftersom du får ett rabatterat pris och ändå kan spela några rundor golf när du har lust. En så kallad win-win-situation alltså.

Vad passar dig?

Om du spelar mycket golf och tycker om bekvämligheterna som medföljer i ett traditionellt medlemskap ska du givetvis välja det. Men om du spelar väldigt lite, eller bara vill prova någon gång, kan en brevlådeklubb eller ett distansmedlemskap vara något för dig. Många som väljer just distansmedlemskap spelar endast vid företagsevent eller liknande.

Föregående

Sport i casinospel: hur anpassas de?

De 10 mest sedda sportevenemangen i världen 2022!

Nästa

Lämna en kommentar