Topp 5 farligaste sporterna i världen

| |

Farligaste sporterna – Det finns gott om sporter där du kan skada dig. En av sporterna där man ser flest skador är till exempel fotbollen, men det är också den absolut största sporten så det är inte så konstigt.

Det finns däremot gott om riktigt farliga sporter där själva risken ofta är det som lockar. Det handlar då ofta om atleter som är ute efter en riktig adrenalinkick och då gör något väldigt vågat, men ibland kan det handla om kultur och tradition.

5. Rugby

Det här är en sport som är i stil med fotbollen, men med mer våld och mindre skydd. I fotbollen ser vi redan otroligt mycket skador, men de allra flesta är inte allvarliga sådana. Det är inte fallet med Rugby.

I rugby är man 2 lag med 13 spelare och under matchens gång är det gott om tacklingar av olika slag. Spelare kan kastas ordentligt och ibland får man också andra, ofta tunga, spelare över sig. Resultatet är slitna ledband, stukningar och annat.

Dessvärre sker det också hjärnskakningar, brutna ben och några får sin axel helt ur led. Det har som tur är bara skett runt dussinet dödsfall sedan 2001, så det är ovanligt att slutar så illa.

4. Tjurridning

Tjurridning är knappast en vanlig sport men den finns där ute. Det här är en sport där du allt som oftast antingen klarar dig helt och hållet, eller så åker du därifrån i antingen en ambulans eller likbil.

Tjurar är absolut inga lätta djur och det är inte ovanligt att personen som rider tjuren kan krossas. Det här innebär brutna ben och allvarliga inre skador. I värsta fall kan personen också dö. Exakt hur många dödsfall som sker årligen är svårt att säga då sporten blir allt ovanligare.

I Indien finns också Jallikattu som är en sport där man ska tämja en tjur. Olika lag med deltagarna försöker alltså stoppa en djur, resultatet är att över 200 deltagare har dött under de senaste 20 åren.

3. Helikopterskidåkning

Om man vill utsätta sig för dödsfara i snön så är det här troligtvis rätt val. Det här är en sport där du låter en helikopter flyga dig, ofta upp för ett högt och farligt berg, och sedan åker du skidor ned för berget.

Det här är extremt farligt eftersom du kan råka ut för så många olika saker. Du kan störta ned för en klippa, du kan fastna och bryta benen, du kan frysa ihjäl om du försvinner och så vidare. Det går däremot att göra och det är inte svårt att boka, bland annat kan du göra det i Kanada.

Resorna är ofta övervakade av helikoptern så det är ”säkrare” på det viset, men ingenting kan hjälpa dig om något går väldigt illa.

2. Boxning

Du hittar inte många sporter där 90% av professionella utövare lider eller har lidit av en hjärnskada. Det är vad man beräknar inom boxning, en sport där man hela tiden tar emot slag mot huvudet. Utrustningen har såklart blivit mycket bättre, handskarna är bland annat mjukare och hjälmarna är mycket bättre.

Det här spelar däremot ingen större roll om man får upprepade slag mot huvudet av andra väldigt starka personer. Under en karriär inom sporten kommer du såklart bli lidande, och hjälmen stoppar inte allt heller.

Som tur är så har sporten knappt några dödsfall, så den har inte några höga dödssiffror. Det du däremot har är att professionella utövare är mer benägna att drabbas av allvarliga problem efter karriären, exempelvis Parkinsons och Alzheimers sjukdom.

1. BASE Jumping

Det finns så många farliga sporter och det är svårt att veta exakt vad man ska gå efter. Vi väljer därför den enda sporten där deltagarna mer eller mindre alltid dör om något går fel. BASE står för Buildings (Byggnader), Antennae (radiomaster), Spans (brospann), och Earth (klippor).

Det här är en sport där människor alltså hoppar av från bland annat höghus. Man använder såklart en fallskärm, men utrustningen kan sluta fungera eller en olycka händer. Då är det oftast slut för personen också. Därför är BASE Jumping klassat som en av världens absolut farligaste sporter.

Föregående

Topp 5 lagen i Champions League med flest titlar

5 största bettingskrällarna i sportvärlden

Nästa

Lämna en kommentar