De största basketnationerna

| |

De största basketnationerna – Basket är en av världens mest populära sporter. Den anses vara som mest populär i USA och Kina, men det finns ett flertal andra länder som anses vara bland de största basketnationerna. När det kommer till spelare sägs det finnas runt 450 miljoner i världen. Om vi däremot tar en titt på fans finns det över 2 miljarder.

Det är dock svårt att hitta information om exakt hur många basketaktiva det finns i olika länder. Men de länder vi listat här nedan är dock några som dyker upp varje gång vi sökte på stora basketnationer. Vilket land som anses vara störst inom basket är dock inte helt klart men vi gjorde vårt bästa.

5. Filippinerna

På femte plats kommer Filippinerna. De har den näst största och äldsta basketligan i världen, och den allra största samt äldsta i Asien. Ligan grundades på mitten av 1970-talet och består av 10 lag. Landet har dock även en damliga, som det gått relativt bra för även fast vi kanske inte hört så mycket om den.

4. Kanada

Kanada är ett annat land där basket är väldigt populärt. Trots att sporten inte är landets populäraste tar den ändå en placering på listor över populäraste sporterna inom Kanada. Andra länder har kanske fler spelare jämfört med Kanada, men många kanadensiska spelare spelar faktiskt för lag i USA och i NBA. År 2019 när Toronto Raptors tog sig till NBA-finalen var det just under 16 miljoner kanadensare som hade ögonen på matchen. Så vi vet att landet har några miljoner personer som är intresserade av sporten eller deltar i den på något sätt.

3. Japan

På tredje plats har vi valt att lista Japan som en av de största basketnationerna. Trots att basket inte är lika enormt som i Kina och USA har Japan varit känd för en rad olika spelare. Precis som de andra stora basketnationerna är det inte lätt att hitta information om antalet spelare och så vidare. Vad vi vet om basket i Japan är att de har sina egna ligor och turneringar. B.league är kanske deras allra mest kända.

2. USA

På andra plats valde vi att placera USA. Det är som sagt svårt att hitta exakt hur många som är aktiva inom sporten i olika länder. Men eftersom USA har världens populäraste liga, NBA, känns det helt okej att detta land tar en andra plats i listan. Det är dessutom NBA som ligger bakom en hel del av marknadsföringen av sporten. Det är även från USA som några av de allra mest välkända basketspelarna kommer ifrån.

1. Kina

Landet med flest antal basketspelare är faktiskt Kina. Trots att det pratas mer om sporten i USA har Kina faktiskt nästan 10 gånger fler spelare. Enligt vissa källor har landet hela 300 miljoner spelare vilket är väldigt många med tanke på att det sägs finnas runt 400 miljoner i världen, eller snarare i de 200+ länderna som deltar i sporten. Hur exakta siffrorna är, är lite otydligt. Det är inte jättelätt att hitta information om vilka de största basketnationerna är. Förutom de 300 miljoner spelare det sägs finnas finns det även spelare som inte spelar professionellt, landet har även en hel del fans och liknande. Antalet aktiva inom sporten kan alltså vara väldigt olika beroende på hur vi räknar.

För att sammanfatta lite snabbt kan vi säga att det finns över 400 miljoner basketspelare i världen och över 2 miljarder fans. Detta var de enda siffrorna vi kunde hitta som beskriver antalet aktiva inom sporten. Hur många spelare, och andra aktiva, det finns i olika länder däremot var någonting som vi inte hittade någon information om.

Föregående

Sportslots du inte får missa 2022

Kortaste NBA spelarna säsongen 2022/23

Nästa

Lämna en kommentar