Lagen som vunnit damallsvenskan i fotboll flest gånger

| |

Damallsvenskan är den allra högsta divisionen inom fotboll för damer i Sverige. Damallsvenskan startade år 1988 och omfattar lag från hela vårt land. Damallsvenskan kommer från Division 1 vilket var den tidigare högsta ligan, och den varade från år 1978 fram till 1987. Laget som lyckas ta hem vinsten i Damallsvenskan utses till Svenska Mästare. Trots att det finns rätt många lag som deltar i ligan finns det ett antal damfotbollslag som har lyckats ta hem titeln ett flertal gånger. Förutom att vinnaren utses till Svenska Mästare blir de tre bästa lagen dessutom utsedda till att få spela i UEFA Women’s Champions League.

Vi har här tagit en titt på vilka lag som vunnit damallsvenskan flest gånger och skapat en lista. Laget med alla flest vinster på första plats, näst antal vinster på andra och så vidare.

5. Linköpings FC

På femte plats kommer en av de nyaste lagen, Linköpings FC, som grundades år 2003. Damlaget tog sig till Damallsvenskan redan år 2004 och tog sig en 6:e plats. Det var först år 2009 som de tog sin första seger i Damallsvenskan. Sammanlagt har de vunnit ligan tre gånger. Sedan starten har damlaget dessutom tagit titeln i Svenska Cupen 5 gånger och Supercupen 2 gånger.

4. Älvsjö AIK

Älvsjö AIK beskrivs i första hand som en alliansförening som bildades redan år 1915. Klubben delades dock upp i olika delar, varav en fotbolls-del. Damlaget inom Älvsjö AIK tog hem fem titlar som Svenska Mästare från år 1995 till1999. De tog även hem vinsten i Svenska Cupen tre år. Men år 2003 slogs damfotbollen inom Älvsjö AIK ihop med Djurgårdens IF DDF. Efter att de två klubbarna valde att gå samman har de tagit titeln som Svenska Mästare två gånger.

3. Öxabäcks IF samt Jitex Mölndal BK

På tredje plats kommer två olika lag med 6 vinster i Damallsvenskan var. Öxabäcks IF grundade sitt damlag år 1966 och de hade rätt stora framgångar under 70- och 80-talet. Laget upplöstes dock på slutet av 1990-talet. Men tiden de var aktiva lyckades de kamma hem 6 vinster i Damallsvenskan vilket gör de till ett av de bästa damlagen.

Jitex Mölndal BK är det andra damlaget med 6 titlar i Damallsvenskan. Laget grundades 1971 och det var under slutet av 1970-talet som laget hade sin mest framgångsrika period. Sedan klubben grundades har Jitex Mölndal BK förutom tagit hem 6 Svenska Mästare-titlar, vunnit Svenska Cupen tre gånger.

2. Umeå IK FF

På andra plats med 7 titlar som Svenska Mästare kommer Umeå IK FF. Fotbollssektionen har funnits sedan år 1923, men det var då endast herrfotboll. Damsidan lades till på programmet först år 1992. Klubben har bytt namn ett par gånger sedan dess. Den fick namnet Umeå IK FF först år 2011. Första året laget tog sig till Damallsvenskan var år 1996, tyvärr blev de nedplacerade till Division 1 efter att ha hamnat på 10:e plats. De tog sig dock till Damallsvenskan igen året därpå och fortsatte spela på denna nivå ända fram till år 2016 då de hamnade på 11:e plats. Det var först år 2020 som de igen tog sig upp till den högsta nivån, men det gick inte så bra som de tänk sig.

1. FC Rosengård

På första plats kommer FC Rosengård med hela 12 titlar som Svenska Mästare, senaste titeln tog de år 2021. Detta är en fristående fotbollsförening för damer i Malmö. Den bildades först år 1970 och ombildades 2007, då under namnet Ldb FC Malmö, klubben fick sitt nuvarande namn år 2013. Förutom att FC Rosengård är laget med flest vinster i damallsvenskan anses de även vara det allra bästa laget inom damfotbollen i Sverige.

Föregående

Topp 5 bäst betalda NHL-spelare 21/22

Maxa OS-känslan med dessa enkla knep

Nästa

Lämna en kommentar