Borde The Lakers tanka deras säsong?

| |

Det kan vara svårt att tro att The Lakers skulle ha fördelar eller behov av att tanka. De har trots allt varit en av de bäst presterande lagen och har än idag fortfarande världsrekordet där de vann 33 gånger i rad.

Dock har the Lakers redan blivit anklagade av Paul Pierce för att praktisera tankning. De har också haft interna problem och skulle kanske behöva unga talanger för att växa och bli de guldlag de en gång var. Men frågan är kanske: Borde TheLakers tanka under den här säsongen? Detta är viktigt för de som bettar på spel odds live. Om man satsar på ett lag som har alla möjligheter att vinna men ändå väljer att förlora, så har man ingen chans att förutspå hur det kommer gå för teamet. Det är med mindre man kan läsa av lagens intentioner och fördelar, något vi kommer göra här.

Vad är tankning?

Vi kunde inte hitta det svenska ordet för termen för just det här sammanhanget, så vi använder den engelska termen. I korta drag betyder ”Tanking” att man med flit förlorar en match för att prestera bättre på lång sikt.

Basketlag i NBA får tillgång till olika typer av ”draft picks” beroende på hur de har presterat. De lag som presterat bäst får bara välja mellan toppstjärnor medan de sämsta lagen under en säsong endast får välja bland de sämsta eller nyaste spelarna.

Detta leder såklart till ett problem, då det inte alltid är fördelaktigt att få toppspelare i ett team. De bästa spelarna kräver mycket högre lön som laget kanske inte har råd med, och ett lag kan faktiskt långsiktigt prestera bättre om de väljer nya spelare som inte ännu har så mycket att visa för, men som i framtiden kan visa sig vara de bäst presterande stjärnorna.

Och det är här tankning kommer in i bilden. Om ett lag har svårt att hålla sin statistik uppe, för att de har många erfarna toppstjärnor men behöver ny kött på benen, kan det faktiskt löna sig för ett sådant lag att förlora.

The Lakers situation

The Lakers är kända för att ha vunnit 33 gånger i rad under år 1971 och 1972. Det är ett av många världsrekord som än idag inte har slagits av något annat team.

Under år 2019 van the Lakers spelaren Anthony Davis. För att ha råd med honom var laget däremot tvungen att bojkotta planerade framtida draft picks Detta har med Stepien-regeln som förhindrar lag från att förhandla bort deras valda spelare i följande år.

På pappret såg detta ut som en bra affär då laget presterade bättre säsongen efter. De har dock kämpat de senaste två säsongerna och deras fans har därför spekulerat i att den sjunkande prestationen har att göra med att The Lakers har valt att tanka. Dock verkar det som att oavsett The Lakers prestation så kommer New Orleans istället för the lakers att välja spelare i år 2023.

Det är därför svårt att förstå varför The Lakers skulle välja tankning. De fördelar som ett lag annars får vid tankning kommer The Lakers inte kunna få.

Föregående

De 8 längsta basketspelarna i NBA 2022!

Svenska golfare – Vi listar de 6 främsta inom sporten!

Nästa

Lämna en kommentar