De 5 bästa simmarna genom tiderna

| |

Bästa simmarna genom tiderna – Det finns många professionella simmare i världen, men alla är långt från att vara bäst. Du har kanske hört talas om ett par kända simmare, exempelvis Michael Phelps eller Mark Spitz. Det finns såklart många fler än dessa men inte alla är lika kända antingen på grund av tiden då dessa var aktiva eller på grund av mindre publicitet.

Nedan går vi igenom vilka fem simmare som är klassade som absolut bäst inom sporten, och varför just dessa har sin placering.

5. Johnny Weissmuller

Weissmuller var en olympisk simmare men också en väldigt känd skådespelare under 1900-talet. Han föddes 1904 i det vi kallar för Rumänien idag. Vid bara 11 års ålder så gick han med i YMCA, som egentligen hade en 12-årsgräns så han ljög för att komma in. Där vann han allt inom simmning men också inom löpning och höjdhopp.

Det som gör honom till en av tidernas bästa är inte minst hans världsrekord. 1921 satte han sina första två när han deltog i fyra Amateur Athletic Union lopp och vann alla fyra. Hans två rekord där var 100m och 150 yards. Under sin karriär så vann han hela 5 olympiska guldmedaljer och 1 brons, och satte hela 67 värdsrekord.

4. Mark Spitz

Mark Spitz är inte bara en av världens bästa simmare, han är utan tvekan också en av listans mer kända exempel. Han var med i OS och lyckades på bara fyra år ta hem 1 silvermedalj, 1 brons och hela 9 guld mellan 68 och 72. När han gjorde det här så hade bara två andra atleter lyckats ta hem 9 guld, så det var definitivt en bragd.

Under hela sin karriär slog han 33 världsrekord och vann 31 titlar i Amateur Athletic Union. Han har också utnämnts till World Swimmer of the Year tre gånger i 1969, 1971 och 1972.

3. Ryan Lochte

Lochte är född 1984 i New York och är aktiv än idag. trots att han är långt från färdig enligt honom själv så har han redan lyckats med mycket, så till den grad att han platsar som den tredje bästa simmaren i världen.

Han har bland annat vunnit World Swimmer of the Year både 2010 och 2011. Han har även vunnit American Swimmer of the Year, den amerikanska motsvarigheten. Som olympisk simmare har han vunnit 12 medaljer tillsammans med sitt team. Det här gör honom till den andra bästa simmaren i OS om man tittar på medaljer, där Michael Phelps ännu leder.

2. Ian Thorpe

Ian Thorpe är född 1982 i Australien men är idag inte längre en professionell simmare, men han lyckades ändå bli en av världens bästa simmare under sin relativt korta karriär. Under sin karriär vann han bland annat 11 guldmedaljer i Världsmästerskapen och har utnämnts till Swimmer of the Year 4 gånger och även vunnit Australian Swimmer of the Year 4 gånger.

Som olympisk simmare har han tagit hem 5 guldmedaljer vilket var fler guldmedaljer än någon annan atlet från Australien hade lyckats med. Andra rekord han innehar är världsrekord i olika typer av lopp.

1. Michael Phelps

Man kan knappast prata om världens bästa simmare utan att ta med Michael Phelps. Han är född 1985 i USA och idag är han inte längre aktiv som professionell simmare. Under sin karriär lyckades han ta fler medaljer och titlar än någon annan simmare i vår lista.

Till att börja med så lyckades han ta hela 28 medaljer i OS, vilket är ett världsrekord. 13 av dessa var i individuella event och var alltså guldmedaljer. Under spelen i Beijing 2008 tog han hela 8 guldmedaljer och slog då Mark Spitz gamla rekord om 7 första platser på ett enda OS. Han har också vunnit 59 medaljer i stora internationella evenemang, 50 av dessa var guld.

Föregående

Topp 5 främsta målgörare i La Liga genom tiderna

Tabell ATG HockeyEttan 2021/2022

Nästa