De 5 bästa boxarna genom tiderna – listan som går på knock!

| |

Bästa boxarna – Även om boxning som idrott sällan hänvisas till som en av de mest populära sporterna så har sporten en otrolig kulturell roll. Några av våra främsta och mest kända idrottare genom tiderna är just boxare. I populärkulturen är det kanske framförallt Muhammad Ali och filmen Tjuren från Bronx med Robert De Niro som dominerar, men det finns vissa ikoner inom boxningen som förtjänar att nämnas. Här kommer därför en lista med de fem bästa boxarna genom tiderna.

5. Jack Dempsey

Jack Dempsey (f. 1895 – d. 1983) är utan tvekan en av de mest populära amerikanska boxarna genom tiderna, möjligen på grund av hans rykte som en brutal men underhållande boxare. Hans aggressiva stil var framgångsrik både i ringen och hos fansen. Många av hans matcher satte nya rekord, både rent ekonomiskt och i sina publiksiffror. Dempsey var den första boxaren att tjäna in en miljon dollar i biljettförsäljning inför en av hans matcher. Under sin karriär förlorade han endast sex matcher, en stark kontrast till hans 66 vinster – varav de flesta avgjordes med en knockout från Dempsey.

4. Jack Johnson

Jack Johnson (f. 1878 – d. 1946) – eller ’the Galveston Giant’ som han även kallades – var den första afroamerikanske tungviktsboxaren i USA, och hade en karriär som varade från 1897 till 1945. Hans karriär tog fart i den amerikanska södern som fortfarande var mitt uppe i Jim Crow-lagarnas guldålder. Av den anledningen fick han utstå mycket hat och diskriminering, speciellt av den amerikanska pressen. Trots det varade Johnsons karriär i nästan 50 år, och i 10 av dem var han helt oslagbar. Han gjorde sig ökänd i ringen genom att håna sina motståndare i deras försök att knocka ut honom. Av sina 73 matcher förlorade han endast 13.

3. Sugar Ray Robinson

Sugar Ray Robinson (f. 1921 – d. 1989), likt Johnson, föddes i den amerikanska södern när Jim Crow-lagarna fortfarande var i full kraft; de togs inte i bruk förrän 1965, samma år som Robinson drog sig tillbaka efter en 25-årig karriär. Han växte dock upp i norr, och gjorde sig tidigt känd för sin kraftfulla höger. Av 173 vinster vann Robinson 109 av dem med ett rejält knock-out slag. Under sina tre första år som proffs var han oslagbar, men förlorade 1943 mot Jake LaMotta – även kallad ’The Bronx Bull’ och som spelades av Robert De Niro i en filmatisering av hans liv – som därefter blev en stark rival. Det hindrade dock inte Robinson från att vara den som med tiden skulle anses vara en av de främsta genom tiderna.

2. Muhammad Ali

Muhammad Ali (f. 1942 – d. 2016) är ett internationellt namn som fortfarande har en plats i vår samtida populärkultur. Han var en naturkraft som var en i princip oslagbar kämpe under sin karriär. En majoritet av hans 56 vinster var knockout-vinster, och han förlorade endast totalt 5 matcher. Dessutom var han underhållande i ringen, vilket tillsammans med hans talang snabbt placerade honom i topp. Muhammad Ali var samtidigt en väldigt uttalad aktivist som förespråkade för mänskliga rättigheter.

1. Joe Louis

Trots de andra toppnamnen på listan så tillhör första plats onekligen Joe Louis (f. 1914 – d. 1981). Även han växte upp under Jim Crow-lagarna i södra USA, och började sin karriär som professionell boxare 1934. Av den anledningen hade han en stor kulturell påverkan även utanför boxarringen, framförallt i upptakten till andra världskriget men även under den. Trots alla motgångar var Louis både ambitiös och full av talang – under sin karriär vann han 66 matcher, varav 52 var knockout-vinster, och förlorade endast 3 stycken. Det råder ingen tvekan om att denna ikon intar tronen som den främsta boxaren genom tiderna.

Föregående

Rikaste hockeyspelarna i världen

Tabell NBA 2021/2022

Nästa