6 klassiska fotbollslåtar – du har garanterat hört de flesta!

| |

De största fotbollstävlingarna har ofta miljontals tittare, både de som tittar på TV och de som köper en biljett och ser matcherna live. I samband med de största tävlingarna/turneringarna är det dessutom inte ovanligt för publiken att klä sig i lagets eller landets färger. Men det är inte allt som sker, många gånger sjunger även publiken ett antal låtar. Det finns vissa låtar som är mer vanliga än andra, och dessa anses idag vara klassiska fotbollslåtar. Här har vi valt att lista några av de mest kända svenska klassiska fotbollslåtarna.

6. Tomas Ledin – Vi är på gång

Tomas Ledins sång Vi är på gång är en låt som många fotbollsälskare fastnade för snabbt. Det är en fartfylld sång med en klämmig refräng och den förknippas som mest med VM år 2006. Vi är på gång-låten valdes till kampsången som representerade Sverige under 2006:s VM. Svensk Radio höll dock inte med om detta och bojkottade istället låten. Precis som många andra fotbollslåtar används denna även under andra typer av sportevenemang, och inte endast under fotbollsmatcher.

5. Joel Alme – Snart skiner Poseidon

De flesta fotbollslåtar är ofta kul och inte alltid bra. Det är mer vanligt att låtarna är förknippade med känslor istället för en musikalisk briljans. Snart skiner Poseidon är en låt/hymn som skrevs av Joel Alme för IFK Göteborg. Många fotbollsfans håller med om att detta är en rätt bra låt jämfört med andra fotbollslåtar, och den går att njuta av oavsett om du tycker om fotboll eller inte.

4. Håkan Hellström – Gårdakvarnar och skit

En annan fotbollslåt som skrivits till andra göteborgare är Gårdakvarnar och skit från Håkan Hellström. Han är en känd artist från Göteborg vilket gör att denna låten passar bra för just göteborgare som spelar fotboll. Låten är som mest vanlig att höra i samband med hemmamatcher.

3. Markoolio – Mera Mål

De flesta av oss har antagligen hört talas om artisten Markoolio. Under sin karriär har han släppt ett antal låtar som de flesta av oss känner till. Han är även känd för att vara en artist som gjort klassiska fotbollslåtar. Mera Mål är en av de allra mest kända låtarna. Låten blev färdig i tid för EM år 2000 och Markoolio fick hjälp av en av Sveriges allra bästa sportkommentatorer Arne Hegerfors. Det tog inte lång tid innan Mera Mål blev en riktig läktarsång som en stor del av alla svenska fans vrålade ut under matcherna. Låten blev dessutom en inofficiell sång för Sveriges landslag.

2. Timo Räisänen – Bollen måste dö

Under VM år 2006 var Vi är på gång av Tomas Ledin en favorit för många, men kom även ut en annan fotbollslåt som många valde att lyssna på eller sjunga under matcherna. Bollen måste dö av Timo Räisänen. Många anser att denna låten var mer minnesvärd jämfört med andra låtar under samma år. Bollen måste dö vann bland annat Morgonpassets tävling om att utse en inofficiell fotbollslåt.

1. GES – När vi gräver guld i USA

En av de allra mest kända fotbollslåtarna genom tiderna är När vi gräver guld i USA av GES. GES var en grupp som bestod av artisterna Orup, Nicklas Strömstedt och Anders Glenmark. Det sägs att fotbollen på mitten av 1990-talet är anledningen till att denna låten blev så populär. Framförallt när Sverige spelade i USA under VM. Alla fotbollsfans kunde låten utantill och under tiden den var som mest populär ansåg många att den kunde ersätta vår nationalsång. Låten låg på topplistan i hela 40 veckor och trots att den inte är lika populär idag, anses den fortfarande vara en av de allra populäraste fotbollslåtar som någonsin skapats.

Föregående

Sporter och hobbyer som erbjuder bra hjärngympa

Tabell NBA 2022/2023

Nästa

Lämna en kommentar