Sveriges största fotbollsarenor – hitta de största fotbollsarenorna

| |

Sveriges största fotbollsarenor – Fotboll är en väldigt populär sport här i Sverige. Vi har ett stort antal fotbollsklubbar och många av dessa har sina egna hemmaplaner. Det finns en rad med arenor i landet som används i samband med fotboll, men även till andra stora event. Men vilken är den största fotbollsarenan?

Här har vi valt att ta en titt på alla fotbollsarenor vi har i Sverige och listat de största efter hur många sittplatser det finns tillgängligt under en fotbollsmatch.

8. Olympia Arena – 16 000 platser

På åttonde plats kommer Olympia vilket är en arena som ligger i Helsingborg. Den är hemmaplan till Helsingborg IF och har en kapacitet på 16 000. Detta är dessutom en av de äldsta fotbollsarenorna i Sverige. Den anlades redan på slutet av 1890-talet och det var först år 2007 som man bestämde sig för att uppdatera den. Gräsmattan byttes då ut och det installerades värmeslingor samt ett tak som gör det möjligt att täcka planen när vädret inte är det bästa.

7. Borås Arena – 16 200 platser

Borås Arena finner man i Borås, vilket inte är någon överraskning med tanke på namnet. Denna Arena har en kapacitet på 16 200 åskådare vilket gör den till Sveriges sjunde största fotbollsarena. Borås Arena anses vara en perfekt plats för Allsvenska matcher. Enda nackdelen sägs vara konstgräset.

6. Gamla Ullevi – 18 416 platser

Gamla Ullevi är arenan som kommer på sjätte plats. Arenan blev nedriven år 2007, tanken var att det skulle byggas en ny arena till GAIS, Örgryte IS och IFK Göteborg. Den nya arenan anses vara toppmodern och har plats för 18 416 åskådare. Det tog en viss tid innan namnet blev bestämt, och efter att man pratat med Sure Allén, en språkprofessor, blev det löst. Det bestämdes att arenan skulle behålla samma namn som tidigare – Gamla Ullevi. Detta är dessutom hemmaplan för Sveriges damlandslag.

5. Eleda Stadion – 22 500 platser

På femte plats kommer Eleda Stadion som ligger i Malmö. Denna arena har plats för 22 500 åskådare och är Malmö FFs hemmaplan. Arenan stod färdig år 2009 och kallades först för Swedbank Stadion men bytte namn till Eleda Stadion år 2019.

4. Malmö Stadion – 26 500 platser

Malmö Stadion ligger, som namnet antyder, i Malmö. Denna arena har plats för 26 500 åskådare vilket gör det till den fjärde största fotbollsarenan i Sverige. Arenan invigdes på slutet av 1950-talet och var Malmö FFs hemmaplan fram till år 2008. Idag är Malmö Stadion IFK Malmö hemmaplan.

3. Tele2 Arena – 30 000 platser

Intill Globen i Stockholm finner vi den tredje största fotbollsarenan i Sverige. Tele 2 Arena har en kapacitet på 30 000 åskådare när det hålls fotbollsmatcher här. Vid andra evenemang kan det dock rymmas upp till 40 000 personer. Tele2 Arena är dessutom hemmaplan till både Djurgården och Hammarby. En sista intressant fakta om Tele2 Arena är att den har ett tak som går att skjuta undan vilket innebär att det går att anordna event hela året om, oavsett väder.

2. Ullevi – 40 000 platser

På andra plats kommer en av Sveriges snyggaste arenor. Ullevi Arena finner du i Göteborg och den har en kapacitet på 40 000 åskådare. Precis som andra arenor används denna till mer än endast fotbollsmatcher. Det är inte ovanligt att man håller friidrottstävlingar och konserter i denna arena. Vid konserter sägs det rymmas upp till 70 000 åskådare.

1. Friends Arena – 50 000 platser

På första plats kommer den enorma Friends Arena. Den ligger i Solna och har en kapacitet på 50 000 sittplatser, men vid konserter finns det plats för hela 65 000 personer. Då räknas även ståplatserna. Friends Arena är dessutom Sveriges nationalarena, det är här Sveriges herrlandslag spelar samt hemmaarenan för AIK.

Föregående

Vibrationsträning – ett effektivt sätt att träna?

VM 2022 – Njut av varje match

Nästa

Lämna en kommentar