Kända norska längdskidåkare

| |

Kända norska längdskidåkare – Längdskidåkning är en populär skidsport, speciellt i Norden. Sverige och Norge är två länder som ofta sägs vara de största konkurrenterna. Under åren har båda länderna haft skidåkare som gjort ett namn för sig själv. Här har vi valt att fokusera på norska längdskidåkare. Med tanke på hur många kända namn det finns är det inte lätt att utse de allra mest kända skidåkarna. Men efter att ha gjort lite efterforskning har vi kommit fram till fem norska längdskidåkare som många har hört talas om.

Läs mer om fem kända norska längdskidåkare här nedan.

5. Thomas Alsgaard

På femte plats kommer den före detta längdskidåkaren Thomas Alsgaard. Han föddes år 1972 och började med skidåkningen redan som tre år. Han deltog mot fem-åringar och lyckades vinna över alla. Alsgaard är bland annat känd för att ha varit en av de bästa utövarna av den så kallade fristilstekniken. Det sägs att många skidåkare idag ofta studerar hans teknik i samband med sina egna träningar. Alsgaard deltog i många tävlingar under sin karriär och har tagit hem medaljer i både OS, VM och världscupen. Han valde att sluta sin karriär år 2003 men fortsatte att arbeta inom längdskidåkningen. Bland annat som tränare och även expertkommentator i Norsk TV.

4. Johannes Høstflot Klæbo

På fjärde plats kommer Johannes Høstflot Klæbo. Han är en längdskidåkare som fortfarande är aktiv idag, 2022. Johannes föddes 1996 i Oslo och trots sin relativt unga ålder anses vara en av Norges bästa och mest kända längdskidåkare. Under karriären har han tagit hem flera vinster i OS, VM och i Världscupen har han även gjort väldigt bra ifrån sig. Klæbo är även känd för att vara den allra yngsta till att ha vunnit världscupen vilket han gjorde säsongen 2017/2018.

3. Therese Johaug

På tredje plats kommer en längdskidåkare som nyligen, år 2022, bestämt sig för att hänga upp sina skidor. Therese Johaug blev aktiv inom skidsporten år 2007 och har under sin karriär deltagit i bland annat tre OS, sju världsmästerskap och tolv gånger i Världscupen. Hon har dessutom tagit hem ett flertal medaljer, varav flera guld i många av tävlingarna hon deltagit i. Trots sin framgångsrika karriär är Johaug även känd för att testat positivt för anabola steroider år 2018 vilket ledde till att hon blev avstängd från att delta i sporten i 18 månader. Dock kom hon tillbaka och visade att hon visade att hon fortfarande var en av de bästa längdskidåkarna.

2. Bjørn Dæhlie

På andra plats kommer Bjørn Dæhlie som var aktiv mellan år 1989 till 1999. Innan Marit Bjørgen tog över titeln som bästa längdskidåkare i världen var han den som höll denna stafettpinne. Han slog som sagt igenom på slutet av 80-talet och fortsatte ha en framgångsrik genom 90-talet. Många anser att Bjørn var spektakulär när det kom till längdskidor och många beskrev honom som omänsklig med alla vinster han tog under karriären.

1. Marit Bjørgen

På första plats kommer Marit Bjørgen. Hon var aktiv mellan år 1999 till 2018 och började utöva sporter redan som barn. Hon spelade bland annat handboll och fotboll, men det var längdskidåkningen som hon tillslut föll för. Hon började träna i juniorlandslaget i Norge år 1998 och vann ett år senare sitt första guld i damklassen. Därefter tog det inte lång tid innan hon började delta i världscupen. Efter världscupen tog karriären verkligen fart. Marit vann bland annat ett mästerskap säsongen 2002/2003.

Kort sagt har Marit haft en lång och imponerande karriär. Hon har flera segrar bakom sig, från OS-guld till flera VM-vinster. År 2011 utsågs hon dessutom till den bästa skidåkaren genom tiderna.

Föregående

Tabell Hockeyettan 2022/2023

Hitta rätt bland alla utländska casino

Nästa

Lämna en kommentar