5 skillnader mellan att spela poker online och i pokerrum

| |

I april förra året meddelade företaget Virgin Voyages att de inlett samarbete med World Poker Tour (WPT) för att erbjuda en förstklassig pokerupplevelse på sina kryssningar på Virgin Voyages Scarlet Lady. Virgin Voyages erbjuder kryssningar med övernattning som avgår från hemmahamnen i Miami. Pokerrummet till havs erbjuder åtta måttbeställda pokerbord och professionella dealers med svårslagen utsikt. Företaget tillhandahåller en “revolutionerande” kryssningsupplevelse med både lyx och attityd och vänder sig enbart till vuxna resande. Nu när man till och med kan spela poker till sjöss tänkte vi att det vore lämpligt med ett inlägg som uppmärksammar skillnaderna mellan att spela poker online och i pokerrum. 

Bakgrund

Innan vi hoppar till fem skillnader mellan att spela poker på nätet och i ett land-eller havsbaserat pokerrum bör vi nämna något om samtida pokerhistoria. Grunden för vårt inlägg hade nämligen varit omöjlig om det inte vore för den tekniska utveckling som ägt rum inom branschen under tidigt 2000-tal. Tack vare pionjärer inom området utvecklades digitala poker-plattformar som gjorde det möjligt för entusiaster att spela poker online för drygt 20 år sedan. Detta som ett alternativ till att behöva besöka pokerrum i större svenska städer eller utomlands. Framväxten av digitala plattformar för poker har varit en game changer för branschen och lett till att poker expanderat allt snabbare.

Interaktionen med andra

Poker förutsätter att man interagerar med andra – dealers, medspelare och publik – oavsett om man spelar online eller i ett pokerrum. När man spelar live-poker kan man dock observera och bli observerad på ett annat sätt. Förutom att interagera med konkurrenter kring bordet kan man växla ord med dealers eller personal och ta in intryck med hjälp av andra sensoriska intryck än bara synen. För en rutinerad spelare kan möjligheten att observera förhöja spelet och vässa övriga sinnen. En introvert spelare kan motsatsvis bli dränerad av alla intryck och föredra det fokus som online-poker medför. 

Bekvämlighetsfaktorn

Den som uppskattar nätverkande och sociala interaktioner tycker troligen inte att det är särskilt jobbigt att vistas i ett fysiskt pokerrum när det vankas spel och turnering. Bländande ljus, surr från publik och stor publik betraktas som element som sätter guldkant på spelet och som bidrar till helhetsupplevelsen. För spelare som värdesätter bekvämlighet är det dock en svårslagen USP att kunna spela, eller se på poker i världsklass från hemmets trygga vrå. Det enda som krävs är en digital enhet i form av smartphone, surfplatta eller dator och en pålitlig uppkoppling så är man klar!

Spelets tempo

En central skillnad mellan live- och nätbaserad poker är spelets tempo. Det går vanligtvis undan när man spelar online och den som är van vid att spela på nätet kan ibland bli uttråkad av det långsammare tempot vid live-poker. Vid poker online är det inte ovanligt att man spelar mellan 30–60 händer per timme. Det innebär att man utökar chansen till både vinster och lärande eftersom man helt enkelt spelar fler händer än vad man hade gjort i en live-miljö. 

Anonymitetsfaktorn

Pokervärlden är omgärdad av en viss dos av glamour, inte minst med tanke på att det är en miljö som ofta skildras inom film, musik och populärkultur. I ljuset av detta är det inte så konstigt att vissa spelare får ikonstatus och blir hyllade som världsstjärnor av fans och initierade inom poker. Även om det senare kan vara en morot för pokerspelaren som strävar efter att nå toppen kan det vara avskräckande för andra. Det finns spelare som brinner för spelet men som föredrar att spela under “nick” och förbli anonyma oavsett hur många framgångar de skördar. På nätet är det enklare att behålla mystiken kring sin spelpersona. 

Integritetsfrågor

Integritetsfrågor

Även om de flesta seriösa pokerplattformar satsar stort på säkerhet och att skydda sina användares integritet innebär all aktivitet på nätet – så även pokerspelande – en viss integritetsrisk. Att råka ut för id-stöld, cyberattacker och phishing är faktorer man måste räkna med när man vistas i digitala miljöer och som man slipper när man spelar i fysiska pokerrum.

Föregående

De mest framgångsrika svenska ishockeylagen genom tiderna!

De största skandalerna i svensk idrottshistoria!

Nästa

Lämna en kommentar